Gyors WLAN és Windows tippek és trükkök – az októberi CHIP kiemelt témái

Bemutatjuk a magazin 10 legérdekesebb cikkét és a letölthető DVD-n található értékes ajándékokat.

1. Windows és Android: A 25 legjobb tipp és trükk

Összegyűjtöttük azokat a programokat és appokat, amelyek képesek a rendszerek ismétlődő és időigényes feladatait lerövidíteni vagy teljesen kiváltani. Így a gépünk és a mobilunk előtt is sok időt megspórolhatunk. Gyorsabb keresés, okosabb vágólap, rejtett fájlok felkutatása, YouTube videók lementése, kétlépcsős hitelesítés Windowsra, Total Commander mobilra…

2. Hét pontos akcióterv, ha vírusra gyanakszik

Ha gépünk furcsán viselkedik (ezek egészen apró jelek is lehetnek) könnyen lehet, hogy épp támadás alatt áll, esetleg egy új kártevő már be is fészkelte magát a rendszerbe. Ebből még komoly bajunk is lehet (ellophatják a jelszavainkat, a bankkártyánk adatait, a fényképeinket, dokumentumainkat), ezért érdemes gyorsan cselekedni. A CHIP ehhez 7 könnyen követhető pontban foglalta össze, hogy ilyenkor mi a teendő. Ezeket követve még a legsunyibb kártevőt is felkutathatjuk és rögtön ki is pucolhatjuk a gépünkről.

3. Végre igazán gyors lesz az otthoni WLAN

Itt az új ax-es szabvány, ami egy dologra biztosan jó: hogy alaposan összezavarja a felhasználókat. Éppen ezért a CHIP-ben most minden felmerülő kérdés megválaszolunk: mi kell hozzá, mennyivel lesz gyorsabb, kinek éri meg már most váltani. Ami viszont zseniális: az új routerek még az ac-s eszközeinket is begyorsítják, illetve az ax-es szabvány két nagy előnye minden PC-n megjelenik.

4. Így netezzünk teljes biztonságban vagy próbáljunk ki bármilyen programot!

Egy rossz kattintás a neten és máris támadást indított egy kártevő a gépünk ellen? Vagy egy szoftvert telepítettünk nem hivatalos forrásból és a fájl vírusos volt? Vagy csak kipróbálnánk több windowsos programot, de nem szeretnénk teleszemetelni a gépet? Lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan hozhat létre a PC-jén egy teljesen zárt, védett homokozót, amelyben gondtalanul netezhet, rizikómentesen próbálhat ki bármilyen programot.

5. NAS vásárlási tanácsadó

A három legismertebb gyártónak jelenleg 58 otthoni modellje versenyzik a figyelmünkért: bizony ember legyen a talpán, aki ki tudja választani a neki megfelelő modellt. A CHIP kalauza végigveszi, hogy melyek a legjobb vételek, ha a NAS-t főleg biztonsági mentésekre, webszervernek, filmek, sorozatok streamelésére esetleg speciálisabb feladatokra (pl. IP kamerákhoz) használnánk. Vigyázzunk, mert tapasztalat hiányában könnyen a célunkhoz nem megfelelő modellt vihetjük haza.

6. Az év trükkje: Így lesz a Windows Home-ból Pro!

A Windows Home-ból hiányzik néhány fontos szolgáltatás, amelyeket a drága Pro változatban megtalálhatunk. Pár ügyes szkripttel azonban ezeket a Home változatban is legálisan be tudjuk kapcsolni. Bemutatjuk, hogy ez milyen egyszerűen működik, a szkriptek pedig megtalálhatók a letölthető DVD-nken.

7. Helyes záridő minden körülmények között

Független attól, hogy portrét, tájképet vagy épp sportfelvételt készítünk, nappal vagy éjszaka van, hogy a végeredmény éles vagy elmosódott lesz azt a kamera zárideje határozza meg. A CHIP-ből most kiderül, hogy a profik milyen záridőkkel és blendeértékekkel dolgoznak, bemutatjuk, hogyan működik ez a digitális kamerákban, és még egy sor praktikus tanácsot is átadunk a mozgó víz vagy épp a gyorsan mozgó tárgyak fotózásához.

8. Titkos funkciók a Chrome-ban

A Google a profik és a bennfentesek számára lehetővé teszi, hogy elérjenek néhány hasznos, de többnyire még tesztelés alatt álló funkciót, beállítást. Mutatjuk, hol érhetők el az olyan szuperfunkciók, mint például a csoportokba rendezett böngészőlapok – erre egyelőre a Chrome még csak kiegészítőkkel képes.

9. Lázadás az Apple (Store) ellen

Egyre több fejlesztőnek kezd elege lenni az Apple magas jutalékaiból az alkalmazásboltjában. Az ökoszisztéma gyors növekedése sokáig elnyomta a kritikus hangokat, de a csendes kompromisszum mára recsegni-ropogni kezdet. Hamarosan kiderülhet az is, hogy ki az erősebb: az USA és az EU monopóliumellenes szabályozása vagy a nagy tech cégek? Összefoglaltuk, amit a közelmúlt botrányairól és a mobil appok jövőjéről tudni érdemes.

10. Nagyteszt: 15 új e-könyv-olvasó

Aki használt már e-könyv-olvasót, az általában bele is szeret: ezek az eszközök igazán kényelmessé teszik az olvasást. 15 friss modellt hasonlítottunk össze a kijelzők, az üzemidő, sebesség alapján. De áttekintés adtunk a teljes digitális könyvpiacról, a magyar lehetőségekről.

+ Szuper letölthető DVD

Átadjuk olvasóinknak a File Cryptor 2020 teljes verzióját, a programmal bármilyen fájlt vagy mappát jelszóval védhetünk a gépünkön. Az ajándék értéke 5400 Ft. Ezen felül a DVD-nk tartalmaz egy Home Office 2.0 csomagot (sok érdekes teszt, tipp és trükk az otthoni munkához), illetve mindent, ami a hatékony vírusirtáshoz és egy virtuális homokozó létrehozásához kell. Innen érhetők el az egyedi szkriptfájlok, amelyektől a Windows sokkal többre lesz képes és két ajándék magazin is – digitális változatban egy IPM és A szocializmus hihetetlen történetei.

CHIP DVD FAQ: Mindig friss információk a letölthető DVD-nkről.

++ Ingyen a legjobb ví­rusirtók

Olvasóink minden hónapban – kényelmes havi kódokkal – ingyen használhatják az ESET Internet Security 2020-at és a G Data biztonsági csomagját. De gondoskodunk az androidos mobiljának pofi védelméről is (ESET Mobile Security). Csak ezek a programok a CHIP árának a másfélszeresét érik.

Hol kapható a magazin?

Az újságárusoknál, benzinkutakon, szupermarketekben, illetve nagy kedvezménnyel előfizethető nálunk. Digitális verzióban 40 ajándék magazinnal együtt a Laptapír oldalunkon. Itt 2012-ig visszamenően az összes korábbi számunk is elérhető 1490 forintos havidíjért.

Kapcsolódó cikkek