Minden PC-s gond végre megoldva

Bemutatjuk a PC-s magazin 10 legérdekesebb cikkét és a letölthető DVD-n található értékes ajándékokat.

1. A PC-javítás nagy kalauza – Oldjuk meg saját magunk az IT-gondokat!

Döcögő Windows, hardverhibák, lassú net? Mutatjuk, hogy mi a teendő, ha nem indul a gép, ha egyre lomhább az oprendszer, vagy ha a táppal, monitorral, valamelyik meghajtóprogrammal van gond. Segítünk tárhelyet felszabadítani, törölt fájlokat visszaállítani, másik oprendszerből adatokat kimenteni, a vírustámadásokat kivédeni. Bosszantó: A böngészők a kikapcsolás után vagy betöltik a korábban megnyitott lapokat vagy nem – ezt a hibát is javítjuk, segítünk a routert is jól beállítani, hogy a leggyorsabb legyen a letöltés.

2. Nagyteszt: Találtunk jobbat, mint az iPhone SE

Eddig az év egyik legnagyobb meglepetése az volt, hogy a koronavírus árnyékában az Apple-nek hirtelen eszébe jutott, hogy 180 ezer forint körül is lehet telefont készíteni/árulni. Ezt a katagóriát mostanáig az androidos készülékek uralták, így alig vártuk, hogy az új takarékos iPhone-t összevethessük ezek közül a legjobbakkal (23 készüléket neveztünk az SE ellen). Tesztünkből kiderül, hogy nem rossz az Apple készüléke, de két jobbat is találtunk nála.

3. Álom-PC megfizethető áron – Komplett gépépítési kalauz

Itt az új Core i5-verő Ryzen 3: Mutatjuk, hogy egy gyors, időtálló, de nem drága géphez milyen alkatrészekre lesz szükség, ezek mennyibe kerülnek, mekkora teljesítményre képesek. A CHIP PC-je kiegyensúlyozott, az alkatrészei jól kiegészítik egymást és cikkük alapján bárki megépítheti.

4. Tippek-trükkök: Így lesz még gyorsabb a net

A számítógépek és a különböző hálózati eszközök az IP-címeik segítségével találják meg egymást, de mivel ez a módszer a világháló első pillanatai óta velünk van több gyenge pontja is létezik. A CHIP-ben most azok a profi router- és eszközbeállítások, illetve alternatív DNS-szerverek és trükkök, amelyekkel gyorsabban és biztonságosabban netezhetünk.

5. Hosszú élet az SSD-nknek + ajándék program

Sokan úgy gondolják, hogy mivel az SSD-kben nincsenek mozgó alkatrészek ezért karbantartást sem igényelnek. Valójában a megfelelő beállításokkal elérhetjük, hogy a tárolónkat sokkal tovább tudjuk használni. Cikkünkből végre kiderül, hogy mit jelentenek az olyan rejtélyes szolgáltatások, mint a Prefetch, a Timestamp, a Windows event logging és társaik – DVD-nken pedig átadjuk azt a hasznos kis eszközt, amely gondoskodik arról, hogy az SSD-nk élettartama a lehető leghosszabb legyen. 3000 forint helyett a CHIP olvasóinak most ingyen.

6. Jó tudni: Már nem is sütikkel követnek minket

Éppenhogy megtanultuk, hogy mi is az a süti, hogyan működik a pénzéhes reklámipar máris továbblépett: már sokkal hatékonyabb módszerekkel figyelnek meg minket. Digitális ujjlenyomat, láthatatlan pixelek, CNAME álca: áttekintjük a legújabb trükkjeiket az azonosításra és, hogy a Goole – kicsit előre menekülve persze – hogyan védene minket.

7. Hihetetlen, hogy mit csinál az AMD: Ezek most a legjobb notebookok

Az AMD már a notebookok piacán is komolyan veszélyezteti az Intel pozícióit. Különösen igaz ez a középkategóriára, ahol az új Ryzenek már nagy előnnyel körözik le vetélytársaikat. A játékosoknak szánt gépek között még tartja magát az Intel, de az ár/teljesítmény bajnokot már itt is az AMD adja. Tesztünkben a sebességük, felszereltségük, üzemidejük és a kijelzőik alapján 34 modellt hasonlítottunk össze (itthon elsőként a vadonatúj 7 nanométeren készült AMD-s modelleket is beszerezve), így ezek alapján bárki könnyedén kiválaszthatja a neki leginkább megfelelő modellt, illetve a teljes piacról is kompakt áttekintést kaphat.

8. Így számolnak a kvantumok – Ma is tanultunk valamit

A kvantumszámítógépek elképesztő teljesítményre képesek, de hogyan lehet egy olyan eszközt programozni, amelynek a működésében a véletlennek is nagy szerepe van? Összefoglaltuk, hogy mit jelent a szuperpozíció és a kvantum-összefonódás, illetve kitérünk arra is, hogyan írhatunk akár laikusként is egyszerű programokat egy kvantumszámítógépre – ez már csak azért is érdekes, mert ha a végleges hardverek egyszer elkészülnek, akkor biztos, hogy a hozzáértő programozók rengeteg pénz fognak keresni.

9. Új Raspberry és egy zseniális hobbi projekt

A profiknak új verzió érkezett a Pi 4-ből – hogy erre miért kellett ennyit várni, azt egyenesen a mini-PC egyik tervezője meséli el a CHIP olvasóinak. A sok érdekesség mellett a Pi 4 lapkán bejelöltük a különböző alkatrészeket és egyesével röviden be is mutatjuk ezeket, illetve kollégánk az ősrégi rádióját varázsolta újjá egy Raspberry Pi segítségével – a folyamatot két oldalon lépésről lépésre bemutatjuk.

10. Ajándék magazin: A szocializmus hihetetlen történetei (980 Ft)

Most minden szeptemberi CHIP-hez ingyen adjuk az IPM legérdekesebb különszámát – A szocializmus elképesztő történeteit összefoglaló kiadvány  bemutatja például a magyar citrom igaz történetét, de olvashatunk benne a Balatonhoz járó (laza erkölcsű) NDK-s lányokról vagy épp arról, hogyan ellenőrizték a postai leveleinket a rendszerváltás előtt. Száz oldalon csupa hasonló érdekesség – kiváló minőségű digitális verzió.

+ Szuper letölthető DVD

DVD-nken most átadunk egy igazán gyors fájlkeresőt, a legjobb netes rádiót, az SSD-nket karbantartó eszközt 3 ezer forint értékben, és az egyik legjobb szoftverfrissítőt. Plusz exkluzív csomagunkkal (15 hasznos és ingyenes eszköz) a legtöbb bosszantó PC-s hiba is percek alatt kijvaítható.

CHIP DVD FAQ: Mindig friss információk a letölthető DVD-nkről.

++ Ingyen a legjobb ví­rusirtók

Olvasóink minden hónapban – kényelmes havi kódokkal – ingyen használhatják az ESET Internet Security 2020-at és a G Data biztonsági csomagját. De gondoskodunk az androidos mobiljának pofi védelméről is (ESET Mobile Security). Csak ezek a programok a CHIP árának a másfélszeresét érik.

Hol kapható a magazin?

Az újságárusoknál, benzinkutakon, szupermarketekben, illetve nagy kedvezménnyel előfizethető nálunk. Digitális verzióban 30 ajándék magazinnal együtt a Laptapír oldalunkon. Itt 2012-ig visszamenően az összes korábbi számunk is elérhető 1490 forintos havidíjért. A szolgáltatás 14 napig ingyenesen kipróbálható.

Kapcsolódó cikkek