A szocializmus hihetetlen történetei – most ajándékba

Minden október CHIP-hez most ingyen adjuk az IPM egyik legnépszerűbb különszámát – A szocializmus hihetetlen történeteit. Az ajándék értéke 980 forint, digitális verzió, 100 oldal.

Egy kis ízelítő a tartalomból – az 5 kedvenc cikkünk

1. Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb
A magyar citrom igaz története

A Tanú című film szállóigéit máig generációk fújják kívülről, de azt csak kevesen tudják, hogy ezek a poénok nem a groteszk látásmódnak köszönhetők. A magazin cikkéből az 1950-es évekbeli magyarországi citrushonosítási kísérletekkel ismerkedhetünk meg.

A szocializmus hihetetlen történetei

2. Laza erkölcs, szexuális szabadság
NDK-s lányok a Balatonon

Laza erkölcs, szexuális szabadosság – a többségnek ez ugrik be a Balatonnál nyaraló keletnémet lányokról. Pedig visszaemlékezőből nincs hiány, hiszen húsz év alatt több mint megtízszereződött az NDK-ból érkező turisták száma a szocialista Magyarországon.

3. Autóstop a szocialista időszakban
Vagy a csajokról beszéltek, vagy a rendszert szidták

„Ott állt a lány, az út jobb oldalán” – hangzik a legismertebb magyar autóstoppos dalnak, Bródy János Földvár felé félúton című alkotásának első sora. A dal azonban nem tekinthető tipikusnak: itt a narrátor, az autó vezetője már-már esedezik a stopposnak, hogy szálljon be az autójába. Ez a szocialista időszak mindennapjaiban inkább fordítva történt.

A szocializmus hihetetlen történetei

4. Levélellenőrzés egészen a rendszerváltásig
Ismeretlen volt a „privacy”

A magántitok védelme alkotmányos alapjogunk, amelynek egyik nevesített formája a levéltitok sérthetetlenségének garantálása. De ne legyenek illúzióink: titkaink birtoklása minden időben érdeke a hatalomnak, a politikai rendszertől csak a kíváncsiság mértéke függ.

5. Nyitott házasság a szocializmusban
Sokan házasságtörésbe menekültek

Az egyéni szabadság kifejezése a szocialista Magyarországon részben a magánélet szétzilálásában, a házasságtörésben mutatkozott meg. A családmodellek átalakultak, sokan nyitott házasságokkal próbálkoztak, de egyre kevesebben kötötték össze hivatalosan életüket.

A szeptemberi CHIP részletes bemutatója.

A szocializmus hihetetlen tortenete IPM kulonszam

További érdekességek a korszakról:

Kékfény – a szocialista időszak bűnügyi magazinja.

A szocializmus hihetetlen történeteinek 2. része és még további 30 magazin digitálisan elérhető a Laptapíron. A szolgáltatás 14 napig ingyenesen kipróbálható.

Kapcsolódó cikkek