Tényleg volt egy csoda-telefonfülke a szocializmusban?

A történet szerint a rendszerváltás előtt létezett egy kivételes telefonfülke Budapesten, amelyből akár nyugatra is lehetett telefonálni.

A szocializmusban a telefonvonal is hiánycikknek számított, ezért jobb híján a többség a nyilvános telefonfülkéket használta. A városi legenda szerint Budapesten ezek közül az egyik igazán különleges volt, mert ebből akár nyugatra is lehetett telefonálni – sokan úgy tudják, hogy a Moszkva téren üzemelt, mások a Keleti pályaudvarra emlékeznek. Nemzetközi hívást akkoriban csak a postán lehetett bonyolítani, de ilyenkor a diskurzusba a telefonkezelő is belehallgathatott, ráadásul a telefonos beugróból – mivel a rossz vonalak miatt gyakran hangosan kellett beszélni – egyébként is szinte minden szó kihallatszott. Ilyen körülmények között érthető, hogy egy biztonságos fülke szinte csodaszámba ment.

Népszerű feltételezés azonban, hogy a fülkét valójában a titkosszolgálatok üzemeltették, pont azért, hogy ha valakinek takargatnivalója van és emiatt kiemelt biztonságra vágyik, annak minden beszélgetését egyből rögzíthessék.

(Fotó: MTI/Friedmann Endre, 1964)

Még több érdekes kérdés – megválaszolva!

Hogyan működik a kubai internet? – Egy kicsit szigorúbban, mint a kínai

Hogyan sugároztak számí­tógépes programokat a rádióban? – A Magyar Posta 1986-ban kí­sérleti adást indí­tott

Miért láthatatlanok a lopakodó bombázók? – Az ilyen repülőgépek tervezői meglepő technikai trükköket vetnek be, hogy ezt a hatást elérjék

Az IPM Tudta-e különszámaiban a szerkesztők mindig rengeteg érdekes tesznek fel és ezeket frappánsan meg is válaszolják. A Tudta-e összes korábbi kiadása elérhető a laptapir.hu oldalunkon.

Kapcsolódó cikkek