Hogyan működik a kubai internet? – Egy kicsit szigorúbban, mint a kínai

Kubában legalább négy internet működik párhuzamosan, van, amelyikhez csak a kiváltságosok férnek hozzá és van olyan, ami a feketepiacon, pendrive-okon terjed.

A hivatalos kubai internetet már mobilhálózatról is elérhetik azok, akik ki tudják fizetni a meglehetősen borsosnak számító díjakat, de ezen a hálózaton csak az országon belüli levelezőrendszer és a kormányzat által jóváhagyott és cenzúrázott tartalom található meg, a nagyvilág felé nincs rajta kijárás. Ebben a tekintetben szigorúbb, mint a kínai változat, ahol alapvetően van kijárat a világ felé, habár számos oldalt tiltanak. A kormányzati hivatalok, a kiváltságosok és a turisták számára persze szabadon elérhető a rendes nemzetközi internet is, ám a többiek erről csak álmodhatnak, így jobb híján alternatív megoldásokat találtak ki.

Nagyjából 2015 óta a kubaiak legfőbb illegális információforrása az El Paquete nevű hálózat, ami gyakorlatilag egymás között cserélgetett és a feketepiacon árult pendrive-okból áll. A kubaiak ezen a módon jutnak külföldi filmekhez, sorozatokhoz, zenéhez és számítógépes játékokhoz. A heti rendszerességgel frissülő információcsomagokban spanyol nyelvű híroldalak és technológiai site-ok lementett változatai, letöltött YouTube videók és még kubai cégeknek a lakossághoz szóló hirdetései is megtalálhatók.

A folyamatosan bővülő, jelenleg nagyjából 1 TB-os gyűjteményből a vásárlók általában csak kisebb részleteket vagy az újdonságokat kérik, ezeket már egy amerikai dolláros összegért meg lehet kapni. Bár senki sem tudja, hogy kik állnak az El Paquete mögött, de vannak, akik szerint a pornográf és politikai tartalmak teljes hiánya arra utal, hogy valójában a kormányzat is részt vesz a csomagok összeállításában. A negyedik hálózatot számítógépes játékosok hozták létre, akik szerettek volna a szomszédjaikkal multiplayer módban játszani.

A nagyobb városokban így a háztetőkön kifeszített kábelekkel valóságos mini internet alakult ki, amelyeken a játék mellett megjelent a fájlcserélés, a csevegés, a közösségi tevékenységek lehetősége is. A vezeték nélküli eszközök újabb lendületet adtak az SNET-nek nevezett hálózat terjedésének, így a lógó kábelek számára túl nagynak bizonyuló távolságokban is össze lehetett kötni egymással a kisebb csoportokat.

Míg korábban a kormányzat megtűrte a független SNET jelenlétét, egy 2019-es rendelettel szabályozták a WiFi rádiók teljesítményét, a kültéri kábeleket, és gyakorlatilag államosították az SNET teljes rendszerét és tartalmát. Az SNET szerint a kormány gyakorlatilag ellopta a szellemi tulajdonukat és a saját maguk által beszerzett hálózati eszközöket.

Az IPM Tudta-e különszámaiban a szerkesztők (ehhez a cikkhez hasonlóan) mindig rengeteg érdekes kérdést válaszolnak meg. A Tudta-e összes korábbi kiadása elérhető a laptapir.hu oldalunkon.

Kapcsolódó cikkek