A Louvre alatt tényleg van egy részecskegyorsító?

A részecskegyorsítók általában óriásiak és fizikusok kutatják velük a világegyetem legrejtettebb titkait. Vannak azonban kisebb méretűek is, amelyekkel egészen különleges munkát végeznek.

Még 1987-ben kezdték építeni a párizsi Louvre, pontosabban az udvarában található üvegpiramis alatt 15 méterrel azt a részecskegyorsítót, amely kivételesen nem a fizikusok, hanem a történészek és archeológusok számára ad korábban sohasem látott információkat.

A világegyetem szubatomi részecskéi helyett itt a múzeum egyes tárgyait vizsgálják, ezekről ugyanis rengeteg információt fed fel, ha protonokkal és héliumionokkal bombázzák őket. A 2 és 6 MeV közötti energiájú gyorsító sugaraira az egyes anyagok különböző spektrumú gamma és röntgensugarakkal válaszolnak, egy spektrométeres vizsgálat így különösen pontosan fedi fel, hogy az adott tárgy milyen anyagokból épül fel. Ez pedig elsődleges fontosságú a kormeghatározáshoz. A különböző kerámiák, mázak és festékek elemi szintű vizsgálataiból kiderülhet, hogy mely kultúrában és mikor hozták létre őket, vagy az, hogyan keveredtek és fejlődtek az egyes megmunkálási és díszítési technikák az idők során.

A részecskegyorsító segítségével minimális a kockázata a műtárgyak sérülésének, ami nem volt elmondható a korábbi hasonló módszerekről. És hogy férhet el egy egész gyorsító a múzeum alatt? Úgy, hogy maga a technika nem csak a CERN 27 kilométeres gigantikus eszközében működik. Ha kisebb energia is elég, akkor a gyorsításra szolgáló távolság kisebb is lehet, a Louvre alatt így mindössze egy 37 méteres készülék állítja elő a titkokat felfedő részecskéket.

Még több érdekes kérdés – megválaszolva!

Hogyan működik a kubai internet? – Egy kicsit szigorúbban, mint a kínai

Hogyan sugároztak számí­tógépes programokat a rádióban? – A Magyar Posta 1986-ban kí­sérleti adást indí­tott

Miért láthatatlanok a lopakodó bombázók? – Az ilyen repülőgépek tervezői meglepő technikai trükköket vetnek be, hogy ezt a hatást elérjék

Az IPM Tudta-e különszámaiban a szerkesztők mindig rengeteg érdekes tesznek fel és ezeket frappánsan meg is válaszolják. A Tudta-e összes korábbi kiadása elérhető a laptapir.hu oldalunkon. A szolgáltatás 14 napig ingyenesen kipróbálható.

Kapcsolódó cikkek