Itt a Windows 10 nagy frissítése – az augusztusi CHIP kiemelt témái!

Bemutatjuk a magazin 10 legérdekesebb cikkét és a letölthető DVD-n található értékes ajándékokat.

1. Minden a Windows 10 éves nagy frissítéséről

Tavaly a Microsoft, amit csak lehetett elrontott: kis túlzással a frissítések több gondot okoztak, mint amennyit megoldottak. Ezek után idén mindenki azt várta tőlük, hogy az éves nagy update végre ne a botrányokról szóljon. Mutatjuk, hogy ez mennyire sikerült, melyek a csomag valóban hasznos újdonságai, hol találjuk ezeket, mi a teendő, ha még nem települt a gépünkre. Ami viszont a legjobb: az új kiadással az offline fiókot is visszakapjuk – eláruljuk, hogyan.

2. Így gyűjtik a weboldalak az adatokat rólunk

Miután megnyitunk egy weboldalt, a háttérben máris beindul a serény adatgyűjtés/továbbítás. Megdöbbentő, hogy ez a megfigyelés mennyire mély és széleskörű, a követőket még a böngészők privát/inkognitó módjában sem tudjuk lerázni. Bepillantunk a kuliszák mögé: felfedjük, hogy kik, mit és hogyan gyűjtenek és mutatunk néhány apró trükköt is, amelyekkel ez a kémkedés leállítható.

3. Ezek most a legjobb videokártyák, asztali CPU-k

Folytatódik az Intel rémálma: az AMD a 7 nanométeres gyártástechnológiával olyan területeken tör előre, amelyeket korábban teljesen az Intel uralt. Az augusztusi CHIP-ből kiderül, hogy hol tart most ez a háború, pontosan melyek a legjobb videokártyák, asztali és mobil processzorok. Bármekkora összeget is szánjon vásárlásra, fejlesztésre toplistáinkból könnyen kiválaszthatja a legjobb vételeket és még ezt a gyorsan változó piacot is percek alatt átláthatja.

4. Nagyteszt: Nem minden VPN biztonságos

Az internet mindent tud rólunk, kivéve ha VPN-t használunk. Ilyenkor a forgalmunk titkosítva lesz és az IP-címünk is rejtve marad. Érdekesség: a karantén alatt Magyarországon megduplázódott a VPN-t használók száma. Felkértük a világ legjobb biztonsági szakértőit és közösen 6 hónapig teszteltük a legismertebb szolgáltatásokat. Cikkünkből minden kiderül: kik mentenek adatokat rólunk, melyik a leggyorsabb, legstabilabb VPN, milyen előnyökkel jár a WireGuard és ami szintén fontos: mi ellen nem véd a VPN. Meg fog lepődni.

5. Chrome helyett Firefox? 7 jó okunk is van rá

A Firefox a CHIP Olvasóinak is a kedvence és fontos is, hogy megmaradjon az adatgyűjtésben verhetetlen Chrome riválisaként. Bár a fejlesztői is kapnak pénzt a Google-től, de ezt szabadon költhetik el, nem kell mindenben a hirdetők és a részvényesek kegyeit keresniük. Éppen ezért a Firefox jobban védi a magánszféránkat és a kiegészítői is valamivel több funkciót kínálnak. 7 pontban ezekre az előnyökre részletesebben is kitérünk, letölthető DVD-nkre pedig összegyűjtöttük a 20 legjobb kiegészítőjét – ezeket mind be is mutatjuk.

6. Mi történik miközben bootol a PC-nk? Ma is tanultunk valamit!

Végre egy helyen, érthetően, érdekesen: mi a különbség a BIOS és a UEFI között, mit jelentenek a rejtélyes MBR és GPT rövidítések, miért hoz létre a bootoláshoz külön rendszerpartíciót a Win10, ezt milyen trükkel törölhetjük. Kitérünk a legbosszantóbb hibákra és megoldásaikra is – ilyen például, ha nem a megfelelő sorrendben csatlakoztattuk a tárolókat vagy ha szembetaláljuk magunkat a folyamat rettegett hibaüzenetével.

7. Senki sem szereti a videokonferenciákat, de legyünk a mesterei

Bár sokan nem rajonganak érte, a videokonferencia egyre fontosabb. Mivel elkerülni úgysem fogjuk tudni, jobb, ha a téma szakértőjévé válunk. A CHIP most mindent megad ehhez: mutatjuk a legnépszerűbb szoftvereket és hogy milyen beállításokkal érhetjük el a tökéletes kép- és hangminőséget. Még egy profi videóst is megkérdeztünk, hogy mire kell figyelnünk, hogy a lehető legjobban nézzünk ki a többiek monitorán.

8. Profi fotósuli: Így működik a képstabilizátor

A képstabilizátorral felszerelt digitális fényképezőgépek és objektívek a társaiknál mindig jelentősen drágábbak. Megéri kifizetni ezt a többletet? Fotós kollégánk és látványos ábrák segítségével bemutatjuk, hogyan működik a technológia, mikor segít és mikor árt inkább a használata, mit jelentenek a rejtélyes rövidítések.

9. Miért csigalassúak az űrben használt processzorok?

A Curiosity agya egy 200 MHz-es PowerPC, de az Európai Űrügynökség jövőre bemutatkozó csúcsprocesszora is csak 32 bites és 250 MHz az órajele. Mutatjuk, hogy milyen trükkökkel képesek az űreszközeink a mostoha körülmények ellenére is biztonságosan működni, illetve megtudtuk azt is, hogyan menthető meg egy safe módba kapcsolt műhold vagy épp az űrben 20 éve szolgáló matuzsálem, amelynek egyre több alkatrésze mondja fel a szolgálatot.

10. Ultrakönnyű, de erős notebookok tesztje

A koronavírus alaposan felpezsdítette ezt a piacot: egyre több könnyű, elegáns, gyors és persze drága notebook kapható. A csúcskategóriából 13 ultrahordozható modellt hasonlítottunk össze, ezek közül 6 eszköz a 2 az 1-ben kialakításának köszönhetően táblagépként is használható. Ár/teljesítmény bajnokokat itt nem találunk, de ezek az eszközök mutatják nekünk a noteszgépek jövőjét.

+ Szuper letölthető DVD

Átadunk rajta mindent, ami a Windows-frissítéshez kell, illetve 20 Firefox-kiegészítőt, a CHIP 20 kedvenc programját, a hónap legjobb ingyenes eszközeit és egy visszatérő legendát is tartalmaz – apró, de zseniális segédprogramokat kapunk a Windowshoz. Retró játékcsomagunkban összefoglaltuk (és mindig frissítjük), hogyan játszhatunk a legegyszerűbben a régi DOS-os, C-64-es kedvenceinkkel.

++ Ingyen a legjobb ví­rusirtók

Olvasóink minden hónapban – kényelmes havi kódokkal – ingyen használhatják az ESET Internet Security 2020-at és a G Data biztonsági csomagját. De gondoskodunk az androidos mobiljának pofi védelméről is (ESET Mobile Security). Csak ezek a programok a CHIP árának a másfélszeresét érik.

Hol kapható a magazin?

Az újságárusoknál, benzinkutakon, szupermarketekben, illetve nagy kedvezménnyel előfizethető nálunk. Digitális verzióban 30 ajándék magazinnal együtt a Laptapír oldalunkon. Itt 2012-ig visszamenően az összes korábbi számunk is elérhető 1490 forintos havidíjért. A szolgáltatás 14 napig ingyenesen kipróbálható.

Köszönjük a figyelmet!

Kapcsolódó cikkek