Robert Noyce: A Szilícium-völgy atyja

Majdnem negyven éve tette Robert Noyce azt a jóslatot, amely szerint a jövőben a munka megy majd az emberhez, és nem fordítva – hogy sok munkakört távolról is be lehet majd tölteni. Ha a mérnök még ma is élne, elégedett lehetne: jóslata egyre nagyobb tömegek számára válik valósággá, a távmunka mind több szektorban és pozícióban válik lehetségessé.

Ennek a fürgén zajló társadalmi forradalomnak az egyik legfontosabb alkotóeleme pedig egy olyan eszköz, amelyet Noyce talált fel: az integrált áramkör. Noyce elmondása szerint e találmánya elsősorban a lustasága miatt született meg. Korábban a gyártók a tranzisztoraikat külön árulták, és azokat a vásárlóknak kellett beépíteniük az áramkörökbe. Noyce nem kedvelte a forrasztással járó plusz munkát, és ez vezetett el végül ahhoz a megoldáshoz, amelynek köszönhetően ez a folyamat már a gyárakban lezajlott. Ezzel a technológiával nemcsak az elektronikai termékek gyártása vált sokkal olcsóbbá, de az így létrejövő számítási kapacitás is sokszorosára nőtt.

Amikor ezt az átalakulást Noyce a repülőgépek iparához hasonlította 1984-ben, így fogalmazott: „ha az a szektor ugyanúgy fejlődne, mint a mikrocsipipar, egy Boeing 767-es ma 500 dollárba kerülne és 20 liter kerozinnal körbe tudná repülni a bolygót”.

Noyce újításai lakóhelyét előbb egész Kaliforniában, majd az egész világon ismertté tették – ezt a vidéket ma Szilícium-völgy néven ismerjük. És Robert Noyce volt ennek a régiónak az atyja; sokak egyszerűen Amerika legfontosabb mérnöki központja polgármestereként ismerték az élete során megszámlálhatatlan díjat begyűjtő mérnököt – csak a Nobel-díj kerülte el. Az is csak azért, mert poszthumusz módon azt nem osztják ki; 2000-ben Noyce társa, Jack Kilby megkapta ezt az elismerést az integrált áramkörök feltalálásáért. Noyce épp tíz évvel korábban, szívroham következtében hunyt el – találmányai azonban várhatóan hosszú-hosszú évtizedek múlva is szolgálják majd az emberiséget.

A jövőben az emberek ott élhetnek majd, ahol akarnak, és nem ott, ahol a munkáltatójuk irodát épít.

Kapcsolódó cikkek