A 10 legfontosabb hír 2020-ban

Egy kis összefoglaló, hogy milyen emlékezetes események történtek tavaly (természetesen az IT, a számítástechnika világában).

1. A Huawei-botrány hatásai

Miközben a Xiaomi begyújtotta a rakétákat és 42%-kal növelte világszerte az eladásait (harmadik negyedéves adatok), a Huawei központban aligha örülhettek a drasztikus 22%-os visszaesésnek. A csúcsról a Samsung nézhetett le a többiekre jókora előnnyel.

2. Az Apple bejelentette, hogy szakít az Intellel

Egy szakítás sosem könnyű, de ennyi szép év után meg aztán főleg nem. 2020-ban a korábbi domináns piacvezetőt tényleg az ág is húzta.

3. Elindult a Laptapír

A magazinok Netflixének is becézett szolgáltatás lendületesen bővült egész évben. Csak dicsérni tudjuk. Itt kedvezményes havidíjért a CHIP magazin is olvasható – 50 másik magazinnal együtt.

4. Megjelent végre a Cyberpunk 2077

A világ ki van éhezve a jó single player játékokra, a PC-sek pedig alig várták a lengyel CD Project december 10-én megjelent alkotását. Ami, akárcsak a The Witcherek, egyből magyar felirattal érkezett. Tegyük hozzá: azt azért kevesen gondolták volna , hogy rögtön az év botránya is lesz belőle. 

5. Lendületet vett az 5G

Jó hír, hogy már Budapesten, vagy akár a Balatonnál is ki lehet próbálni. Persze a rövidítés sokkal többször került be a hírekbe amiatt, hogy néhányan képesek voltak 5G-s adótornyokat felgyújtani, mondván, hogy azok terjesztik a koronavírust. Kollégánk ebben a cikkben foglalta össze, hogy ez miért nagy képtelenség/butaság.

6. Hét hosszú év után megjelentek az új konzolok

A csata érdekessége, hogy a Sony drága exkluzív címekkel, a Microsoft inkább egy kedvezményes havi díjas előfizetéssel próbál a kedvünkben járni. Fogas kérdés… A januári CHIP-ben 6 oldalon minden lényeges tudnivalót összefoglaltunk az új konzolokról.

7. USA vs. Kína, Apple vs. Epic

Annak mindig megvan a maga romantikája, ha kicsik esnek neki valami kíméletlenül nagynak. Esetünkben az appok készítői lázadtak fel a kapzsi óriás, az Apple ellen. A képet árnyalja, hogy a lázadást vezető Epic Games 40 százalékban már kínai tulajdon.

8. A SpaceX négy űrhajóst vitt a Nemzetközi Űrállomásra

Elon Musk nem lassít, közben már a Mars expedíció csillaghajóján dolgozik, amely száz főt lenne képes szállítani.

9. Brutálisan erős lett a GeForce RTX 3080

Nemcsak erős, méregdrága is: félmillió forint körül már haza is vihetünk egyet.

10. A Zen 3-mal veszi majd kezdetét az AMD-korszak?

Az év végén megjelent, radikálisan továbbfejlesztett processzorok fájhatnak majd csak igazán az Intelnek desktop fronton. Mi viszont örülünk.

Kapcsolódó cikkek