AMD és SpaceX: amikor a siker egy hajszálon múlik (véleménycikk)

Embertpróbáló év van mögöttünk, de az is igaz, hogy a hardvergyártók (szemben az autóipar képviselőivel) egyelőre csak  dörzsölhetik a tenyerüket: az Nvidia például a harmadik negyedévében története során először lépte át a 4 milliárd dolláros bevételt. Jól fogytak az RTX-ek, de igazán brutálisan az adatközpontokba szállított Nvidia gyorsítók hasítottak: itt 126 százalékos (!) volt a bevételnövekedés az előző év hasonló időszakához képest (ezeken a hardvereken futnak például a mélytanuló algoritmusok, a mesterséges intelligencia fejlődéséhez szükséges projektek vagy épp a felhőalapú szolgáltatások, illetve ezek tetszőleges kombinációi).

Nem kell szégyenkeznie a másik kaliforniai gyártónak, az AMD-nek sem: éves alapon 56%-os növekedéssel az ő bevételük is az egekbe szökött. A 2,8 milliárd dollár besöpréséhez erős Ryzen- és EPYC-eladások kellettek, az utóbbi a gyártó szerverekbe szánt processzorcsaládja. Érdekesség, hogy az AMD-t nem igazán viselte meg az Intellel vívott árháború az asztali processzorok piacán (a kékeket viszont igen), illetve, hogy a VGA-eladásaik a konkurens RTX-startnak köszönhetően csak mérsékelten emelkedtek, viszont hamarosan ők is piacra dobják az új kártyáikat. De még innen is van tovább: a karácsonyi szezonban a következő generációs (Zen 3) Ryzen 5000-ek tarolhatnak majd.

Hogy az AMD mennyire lendületben van, azt az is jelzi, hogy épp 35 milliárd dollárért felvásárolják a Xilinxet, akikkel közösen már eddig is fejlesztettek/kínáltak az adatközpontok részére speciális gyorsítókártyákat. Ez a terület, akárcsak az Nvidia esetében, az AMD-n belül is szinte felrobban és duplázódott éves összevetésben. És, akkor a bevételek mostantól még kiegészülnek majd az új generációs konzoleladásokkal is, merthogy ezekben is az AMD processzorai és grafikus chipjei dolgoznak.

Mit is mondhatnánk? Irigylésre méltó helyzetben van most mind a két gyártó, de emlékezzünk meg arról, hogy az AMD milyen mélyről jött fel: 3 éve még ott tartottak, hogy a Ryzen az utolsó dobásuk. Ha az nem jön be, lehúzhatják a rolót. Hasonló hullámvasutat élt meg az elmút hónapban épp négy űrhajóst a Nemzetközi Űrállomásra juttató SpaceX is. Az ő sikerük is egy „végső”, a NASA-megrendeléshez szükséges drámai rakétateszten múlott, amely számos korábbi kudarc után végül sikeresen zárult

A szerző a CHIP magazin főszerkesztője

A decemberi CHIP magazin részletes ajánlója itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek