10 topmagazin most ajándékba a CHIP mellé

Német gamer- és hardveres lapok – új kiadványok kerültek fel a laptapir.hu oldalunkra, így ezentúl (változatlan áron) minden előfizetőnk most már 10 piacvezető német magazint is olvashat a CHIP mellé.

A magazinok lefedik a teljes gamer és IT-piacot – kiemelten és magas színvonalon foglalkoznak a konzol- és PC-s játékokkal, a PC-s hardverekkel, a Raspberryvel, a Linuxszal. A teljes csomag értéke havonta közel 59 euró (kb. 21 000 Ft), amit mindössze 1490 forintos havi díjért biztosítunk minden Laptapír-előfizetőnek – ez természetesen a CHIP magazin árát és még további 100 magyar magazin árát is magába foglalja. Röviden bemutatjuk a 10 német magazint és a legújabb számaikból néhány szuper témát külön ki is emelünk.

PC Games Hardware
Ár: 5,5 euró (1980 Ft), 116 oldal, havi

Egy extrém kiadvány a játékok és az erősebb hardverek rajongóinak. A PCGH lesz a te magazinod, ha hozzánk hasonlóan szereted a pixelekre kinagyított effekteket, a precíz összehasonlító teszteket, a hardvergyártók robbantott ábráinak magyarázatait, a lépésről lépésre dokumentált gépépítési útmutatókat. Például megosztják velünk, hogyan kell összeszerelni egy teljesen csöndes mini-PC-t, az milyen teljesítményre képes, hogyan tuningolható. Legutóbbi számukban 120 videokártyát hasonlítottak össze, alaposan megizzasztották a Ryzen 5 5600G-t, és nosztalgiázhatunk is velük a Sis, a Trident és az XGi legendás chipjei kapcsán. A magazin 13 száma máris elérhető a tapíron, még néhány kedvenc cikkünk a bőséges kínálatukból: 20 csúcskategóriás SSD tesztje, Nagy WQHD monitorteszt, Játék grafikus kártya nélkül, 28 oldalas tuningkalauz. De a PC-s alkatrészeken kívül rendszeresen összehasonlítják az új billentyűzeteket és egereket is, így a segítségükkel mindig könnyedén kiválaszthatjuk a legstrapabíróbb modelleket.

Raspberry Pi Geek
Ár: 9,99 euró (3560 Ft), 92 oldal, kéthavi

Sokunk kedvence a zseniális mini-PC, amely több generációnak adta vissza a házi barkácsolás élményét. Ehhez csak egy olcsó rendszerchipre, annak valamelyik kiegészítőjére és a megfelelő tippekre és trükkökre van szükség. A kockáknak készülő magazin 92 oldalon szállítja a kreatív ötleteket a Raspberryhez, amiket aztán otthon magunk is kipróbálhatunk. Például segítenek meghekkelni a Pi oprendszerét, bemutatják a mikro és piko méretű vetélytársait, illetve rengeteg konkrét projekt is szerepel a magazinban a komolytól (Hogyan készítsünk virtuális webszervert, profi világítástechnikát, okosotthon-vezérlőt) a kevésbé komolyig (Hogyan készítsük halloweeni, karácsonyi dekorációt). Két kedvenc Geek-témánk a csapattól: az egyik, amikor Amiga 500-as retró számítógépet készítenek a Raspberryből, a másik, amikor a magazin hobbifotósa rendszerkamerát épít a mini-PC alapjaira.

N-Zone
Ár: 5,5 euró (1980 Ft), 100 oldal, havi

Németország legnagyobb Nintendo magazinja nemcsak az aktuális játékok tesztjeire koncentrál, hanem remek összefoglalókkal és közösségi anyagokkal is jelentkezik. Októberi számukban például megünnepelték a GameCube 20. születésnapját, bemutatták a 11 valaha volt legjobb focijátékot, illetve nyolc oldalon az autós játékok történetét is végigkövethetjük a segítségükkel. Persze, ha új és érdekes Nintendo-hardver jelenik meg, mint legutóbb a Swich OLED verziója, akkor azt is alaposan letesztelik. Nekünk külön tetszik a szerzők sokszor kritikus hangvétele (bátran lepontozzák a játékokat, ha nem érdemelnek jobbat), továbbá az is, hogy igen szorosan tartják a kapcsolatot az olvasóikkal: sokan küldenek be nekik saját tartalmakat (képeket, történeteket), amiket aztán megosztanak a magazinban és az online felületeiken. 15 játékkategóriában havonta frissülő toplistákat is közölnek, így mindig tudni fogjuk, melyik játékkal nem nyúlunk mellé.

MakingGames
Ár: 7,5 euró (2700 Ft), 68 oldal, időszakos

Kifejezetten ínyenceknek készülő időszakos kiadvány, amely a játékfejlesztés kulisszatitkait mutatja be. Minden szám egy-egy kiemelt játék köré épül (Desperados III, IronHarvest, Anno 1800), illetve a címlapsztori mellett néhány kisebb projektet is bemutatnak. A cikkekben játékfejlesztők nyilatkoznak a szakterületükről, arról, hogy milyen nehézségekkel kell megbirkózniuk, milyen programokat, eszközöket használnak, legyen szó akár a designról, az MI-ről, vagy épp a multiplayer mód programozásáról. Kellemes magyar meglepetés: legújabb számukban a budapesti The Wild Gentlemen csapat fejlesztőjével készítettek interjút – nekik köszönhetjük a kifejezetten jó értékeléseket kapott, bizarr, film noar stílusú ChickenPolice játékot.

(Bár a MakingGames a német piacon jelenik meg, ez az egyetlen magazin a kínálatból, ami angol nyelvű.)

Play 5
Ár: 6,9 euró (2520 Ft), 100 oldal, havi

Ha nem akarunk lemaradni a legjobb PlayStation 4 és 5 játékokról, akkor a Play 5-öt lesz érdemes átpörgetnünk. Itt tényleg szinte kizárólag – nagyjából fele-fele arányban – a játékbemutatóké és a játékteszteké a főszerep. A német piac legnagyobb példányszámban eladott PlayStation magazinjának további előnye, hogy néhány exkluzív anyagot is tartalmaz. Sőt, ha a szerkesztők igazán formában vannak, olvashatunk tőlük a platformjátékok történetéről, a játékszériákat megölő folytatásokról, újrajátszás rovatukban pedig egy-egy korábbi legendás játékról is.

MMORE
Ár: 6,9 euró (2520 Ft), 100 oldal, havi

A World of Warcraft Classic óta sokan újra elkezdtek érdeklődni a WoW iránt, és természetesen új játékosok is megjelentek. A MMORE nagyrészt Azeroth világára koncentrál: mindent megtudhatunk belőle a frissítésekről, a karakterekről, a háttérsztoriról, a képességekről, a raidekről. De a Blizzard sokszereplős szerepjátékán kívül találhatunk benne cikkeket a GuildWars 2-ről, a The ElderScrolls Online-ról vagy az éppen készülő és új nagyágyúnak beharangozott New Worldről is. Legendás RPG-kről is nosztalgiáznak benne a szerzők, összefoglalták azt is, hogy milyennek kellene lennie egy WoW 2.0-nak, sőt! Kedvenceiket sem kímélve komoly terjedelemben számoltak be a fejlesztő Blizzard körüli szexista és egyéb botrányokról is.

PC Games
Ár: 4,9 euró (1760 Ft), 100 oldal, havi

A friss PC-s bemutatókon és játékteszteken felül (Age of Empire 4, Far Cry 6, Company of Heroes 3…) a magazinban kiemelt szerepet kapnak olyan nagyobb terjedelmű írások is, mint a Valve 25 évét áttekintő összefoglalójuk, illetve a valós idejű stratégiai játékok, az RTS-ek fejlődésére koncentráló címlapsztorijuk. Ugyancsak nagy kedvencünk a legendás játékfejlesztőket bemutató rovatuk, amelyben John Carmackről (Doom, Quake), Richard Garriottról (Ultima), Shinji Mikamitről (ResidentEvil), Roberta Williamsről (King’sQuest) olvashatunk érdekességeket.

GamesAktuel
Ár: 4,9 euró (1760 Ft), 100 oldal, havi

A konzolos és PC-s játékokat egyaránt tartalmazó magazin, amelybe így kizárólag csak a legjobb multiplatform címek és egy-egy Sony, Nintendo vagy Xbox exkluzív topjáték kerülhet be. Hasznos lehet, ha a családban a gyerekek mondjuk nintendóznak, mi pedig PC-n szórakozunk. Itt is megkapjuk a bemutatók és tesztek mellé az érdekesebb áttekintéseket (játékpiaci összefoglalók és retró anyagok).

Linux Magazin
Ár: 7,5 euró (2700 Ft), 100 oldal, havi

Szeretünk a CHIP-ben is írni a felhasználóbarát Linux-disztribúciókról, de persze ez az érdekes és mély terület a professzionális szakemberek játszótere. A Linux Magazin kifejezetten nekik készül: a lapban helyet kapnak az oprendszer működésével, programozásával, kulisszatitkaival, jövőjével foglalkozó írások, de tesztelnek szoftvereket és hardvereket is, illetve külön rovatban közlik a rendszergazdáknak szánt tippjeiket. Nemrég kiemelten foglalkoztak például az OS és az appok frissítésének gondjaival, az Android Open Source vetélytársaival, öt népszerű programnyelvet közelebbről is bemutattak.

Linux User
Ár: 6,5 euró (2340 Ft), 100 oldal, havi

Szemben a Linux Magazinnal, amely főleg a szakmának, a vállalati és céges felhasználóknak készül, a Linux User sokkal inkább a saját PC-jükön napi szinten Linuxot használókat veszi célba. Szinte kizárólag hasznos – számonként egy-egy tematika köré csoportosított – tippekből-trükkökből, néhány izgalmas hardvertesztből áll. A főbb témakörök az idei számaikból: Biztonság, Saját felhő, Rendszer és rendszermag, Irodai eszközök, Fotó, Webszerver, Programozás.

Kapcsolódó cikkek