Sophie Wilson: Az agy az ARM mögött

Sophie Wilson már cambridge-i tanulóként is mikroszámítógépet tervezett egy tehenek etetését automatizáló berendezéshez. Karrierje azonban egy hétköznapibb találmánnyal indult: amikor megtudta, hogy az öngyújtók piezoelektromosságát használva a korabeli nyerő automatákból ki lehet szedni a pénzt, Wilson egy rádió átalakításával készített egy eszközt, ami ezt megakadályozta. Erre a zseniális találmányra figyelt fel az Acorn cég, akik leigazolták a fiatal informatikust. Wilson a cégnél kulcsszerepet vállalt a 8 bites Acorn System 1 mikroszámítógép létrejöttében.

E munkájának köszönhetően az Acorn nyerte el a BBC megbízását a BBC Micro számítógép megtervezésére, amelyet Wilson Steve Furberrel együtt hozott létre. Bár e számítógép is rendkívül népszerűvé vált Nagy-Britanniában, Wilson életének legnagyobb sikere az egyik első RISC-processzor utasításkészletének megírása volt (szintén Furberrel együtt). Ez az Acorn RISC Machine (az ARM rövidítés ismerősebb lehet) alig néhány év alatt minden idők legsikeresebb chipkészlete lett. Olyannyira, hogy ma az ARM processzorok dolgoznak a mobiltelefonok 95%-ában, valamint laptopokban, IoT-eszközökben, sőt, még szerverfarmokban is.

„A gondolat, hogy az agyad egy kis részének kópiáját 20 milliárd számítógép használja a világ minden pontján, néha bizony ijesztő.”

Az ARM-processzorok nélkül az okostelefonok forradalma elképzelhetetlen lett volna – minden iPhone és iPad, illetve minden, a Qualcomm Snapdragont használó eszköz erre a technológiára épül. 1991 és 2017 között százmilliárd ARMdesignt használó chip került forgalomba, és e kolosszális szám felét 2013 óta érték el! Jelenleg egymilliárd ARM-chip dolgozik autókban, hétmilliárd fut okostelefonokban és 12 milliárdot használnak a hagyományos mobiltelefonok. A tempó nem lassul: a következő öt évben újabb százmilliárd ARM-chip eladását jósolja a cég.

Kapcsolódó cikkek