Clive Sinclair: Kicsi a bors, de olcsó

Sir Clive Sinclair sosem járt egyetemre – mi több, 17 évesen a gimnáziumot is otthagyta, hogy igazi szenvedélyeinek, a technológiának, a tervezésnek, az elektronikának élhessen.

21 évesen már saját cége volt, és a Sinclair Radionics által épített hifikiegészítők kifejezetten minőségi és megfizethető terméknek számítottak. Egyik fő szenvedélye a miniatürizáció volt, és végül az áttörést is ez hozta meg számára: az 1972-ben kiadott Sinclair Executive volt az első számológép, amely tényleg elfért egy öltönyzsebben. Bár csak a négy alapműveletet kezelte, alacsony ára, apró méretei és tartóssága miatt igen népszerűvé vált.

Sinclair következő fontos terméke a Black Watch volt, az első brit digitális karóra – igaz, ez hibákkal teli, optimális esetben is alig működő hardvernek bizonyult, így ez inkább elvitte a korábbi profitot. Később is megesett Sinclair találmányaival, hogy azt megelőzően kerültek piacra, hogy minden hibát sikerült volna kiküszöbölni: minitelevíziója, fura elektromos tricikli-autó keveréke, vagy összehajtható kerékpárja is komoly gondokkal jelent meg.

Ezzel szemben mikroszámítógépei legendássá váltak Európában, és Magyarországon is sokak gyermekkorát aranyozták be ezek a korai gépek.

A ZX80, a ZX81, és végül az igazi ikon, a ZX Spectrum tulajdonképpen nem jelentettek komoly technikai áttörést – sikerükben sokkal fontosabb szerepet játszott, hogy ezek voltak az első tényleg megfizethető számítógépek Európában, amit pár évvel később még Kelet-Európában is sokan ki tudtak gazdálkodni.

Bár Sinclair maga sosem játékgépként gondolt számítógépeire (és nem is használta azokat), mégis azok miatt lett sikeres a ZX Spectrum: a masina hosszú élete során tízezernél is több dobozos játék jelent meg rá, és százezrek – ha nem milliók – ezen tanultak meg programozni.

A ZX Spectrum hihetetlen sikere, a számítógépek elterjesztésében végzett teljesítménye miatt a királynő lovaggá ütötte a sikerei csúcsán levő feltalálót. Igen szomorú, hogy egyéb, rengeteg pénzt felemésztő, és vagy sikertelenségbe fulladó, vagy a megjelenést már meg sem érő projektjei miatt végül csődbe került az állandóan változó nevű cég – a rajongói által máig Sir Clive-ként emlegetett mérnök így végül 1986-ban a saját nevét viselő vállalat eladására kényszerült.

A feltaláló szeptemberben hunyt el, 81 éves korában.

Exta információ: Az aktuális CHIP magazinban mindig hasonlóan érdekes portrék olvashatók a számí­tástechnika kivételes egyéniségeiről.

Kapcsolódó cikkek