A Firefox is gyűjt rólunk adatokat, de ezt legalább ki tudjuk kapcsolni

A Firefoxszal kapcsolatban a szakértők vegyesen fogadják az adatvédelmi beállításokat, mert bár a böngészőben számos olyan opció van, amivel a weboldalak nyomkövetését meg lehet megakadályozni vagy legalábbis meg lehet nehezíteni, maga a Firefox is gyűjti a program használatához köthető adatokat, és azokat minden nap továbbítja is egy központi szerverre.

A 75-ös verziótól kezdve ráadásul a gyűjtött adatok köre bővült, többek között a Firefox összes beállítását is eljuttatja a Mozilla alapítványhoz. Az adatgyűjtést teljesen kikapcsolni nem lehet, de szerencsére a böngésző legalább arra ad  ehetőséget, hogy az adatok elküldését letiltsuk.

A szóban forgó opció a Beállítások | Adatvédelem és biztonság útvonalon található meg; lefelé kell görgetni, egészen a Firefox adatgyűjtés és felhasználás szekcióig. Viszont a feladatkezelőből is el kell távolítanunk a böngésző küldő modulját: a [WIN + R] billentyűkombinációval indítsuk el a taskschd.msc programot, majd a bal oldali panelben keressük meg a Feladatütemező (Helyi) | Feladatütemező könyvtár | Mozilla mappában a Firefox Default Browser Agent… feladatot és a jobb egérgombbal előhívható menüvel tiltsuk le.

Az augusztusi CHIP-ben mutatunk 7 jó okot, amiért érdemes a Chrome helyett Firefoxot használni.

Kapcsolódó cikkek