CHIP tippek: Androidos hozzáférés a számítógépünkhoz

A Google Chrome Remote Desktop használatával könnyedén elérhetjük Android eszközökről windowsos számítógépünk asztalát az interneten keresztül.

Több módszerrel is létrehozhatunk távoli hozzáférést androidos eszközünktől az otthoni számítógépünkre, azonban ezek legtöbbje meglehetősen bonyolult, és olyan témákban kell elmélyednünk hozzá, mint a portmegosztás, vagy dinamikus DNS. A Google által készített Chrome Remote Desktop ehelyett pofonegyszerű megoldást kínál a feladatra, mindössze két feltétellel: mindkét eszközre telepíteni kell a Chrome böngészőt (bár a távoli hozzáféréshez már nem szükséges), és szükségünk lesz egy Google felhasználói fiókra is – ami Android alatt szinte teljesen magától értetődő.
A Chrome Internetes áruházból telepíteni a háttérappot csak egy picit bonyolultabb, mint egy sima kiegészítőt, de ha már mindent beállítottunk, néhány másodperc alatt átvehetjük számítógépünk irányítását okostelefonról vagy táblagépről.
Munkamenet
Először állítsuk be az ingyenes alkalmazást windowsos számítógépünkön, majd a párját Androidot futtató eszközünkön. A kapcsolat innentől könnyen kiépíthető a Google felhasználói fiók és egy sima PIN-kód segítségével.
1. Telepítsük az alkalmazást a számítógépre
A Chrome böngészőben először jelentkezzünk be azzal a felhasználói fiókkal, amit az androidos eszközünkön is használunk, majd hívjuk be a Chrome internetes áruházat (https://chrome.google.com/webstore), és írjuk be a keresési mezőbe a „Chrome Remote Desktop” kifejezést. Kattintsunk a találatra, majd a Hozzáadás gombra, és erősítsük meg a Bővítmény hozzáadása gombbal.
2. Állítsuk be a távoli hozzáférést
Kattintsunk a böngésző címmezője mellett feltűnt új ikonra, majd a Távoli hozzáférés fülön a lefelé mutató kis nyílra. A fájl mentése után az Elfogadás és telepítés gombbal elindul az app telepítése. Annak végeztével adjunk nevet a számítógépnek, és készítsünk egy PIN-kódot. Az Indítás gomb  lenyomása után néhány másodperccel online-ra vált az állapotjelző a böngészőben, és készen állunk a távoli elérésre.
3. Az Android app telepítése
Egyszerűen csak telepítsük okoseszközünk Google áruházából a „Chrome Remote Desktop” appot.
4. Indítsuk el a hozzáférést
Indítsuk el a frissen telepített appot. A megosztott számítógép rögtön meg is jelenik a listában – ha mégsem, koppintsunk a frissítés gombra a jobb felső sarokban. Koppintsunk a PC nevére, adjuk meg a PIN-kódot, és azonnal meg is jelenik a Windows Asztala.
5. A távoli hozzáférés használata
Innentől kezdve a számítógépünket az androidos eszközünkön keresztül is kezelhetjük. De megeshet, hogy az egérmutató nem pontosan oda kerül, ahova koppintottunk az ujjunkkal. Ez könynyen orvosolható: a képernyő felső részén lecsúsztatva ujjunkat megjelenik egy menüsor, ahol válthatunk egér vagy érintésvezérlés között, valamint billentyűzetes bevitelre is.
6. A távoli hozzáférés befejezése
A leválasztáshoz egyszerűen csak kattintsunk a számítógépen a zöld keretes mezőben a „Megosztás leállítása” gombra. Androidos eszközön is megtehetjük ezt, vagy koppintsunk a már említett menüsávban a három pontra, majd a „Kapcsolat bontása” sorra. A későbbi kapcsolatfelvételhez elég, ha mindkét eszköz üzemel, és Android alatt elindítjuk a CRD-t. Ha a PC-n leállítottuk a megosztást a Chrome-ban, természetesen újra el kell majd indítanunk.
(Az aktuális CHIP magazin mindig számos ilyen hasznos tippet és trükköt tartalmaz – a Windowshoz, az otthoni WLAN-hoz, a biztonságos böngészéshez, a mobilunkhoz.)
Kapcsolódó cikkek