A legnagyobb tévhitek a privát böngészésről

(Az alábbi megállapí­tások a Mozilla böngészőjére vonatkoznak, de hasonlóan működik a többi böngésző privát/inkognitó módja is.)

1. tévhit: A privát böngészés elrejt minket a neten

Valóság: A privát böngészés nem rejti el a személyazonosságunkat és az online tevékenységünket. A weboldalak (még akkor is, ha nem jelentkeztünk be!) és az internetszolgáltatók továbbra is gyűjthetnek adatokat a látogatásainkról. Például, ha a munkahelyünkön használjuk az eszközt, akkor a cégünk is figyelheti, hogy milyen weboldalakat keresünk fel. Vagy ha otthon internetezünk, akkor a szolgáltatónk és a partnerei is hozzáférhetnek a böngészési tevékenységünkhöz.

2. tévhit: A privát böngészés eltávolí­tja a böngészési tevékenységünk minden nyomát a számí­tógépünkről
Valóság: A privát böngészés úgy működik, hogy eltávolí­tja az összes sütit, előzményt és tárolt jelszót, ha bezárjuk a privát ablakot. Ha fájlt töltünk le egy weboldalról, az továbbra is a számí­tógépen marad, bár nem fog megjelenni a Firefox letöltéskezelőjében. Ha hozzáadunk a könyvjelzőkhöz egy oldalt egy privát ablakban, akkor az is megmarad a könyvjelzők listájában.
3. tévhit: A privát böngészés nem jelení­t meg előzményeket
Valóság: A privát böngészés, ahogy a cí­msávba í­runk alapértelmezetten megjelení­ti a korábban felkeresett oldalakat és könyvjelzőket. Ezeket az URL-eket a Firefox a normál böngészés során mentette. Ha nem akarjuk a javaslatokat látni, akkor a Firefox/Beállí­tások/Adatvédelem és biztonság menüpont alatt kikapcsolhatjuk ezeket.
4. tévhit: A privát böngészés megvéd minket a billentyűzetnaplózó és más kémprogramoktól
Valóság: A privát böngészés nem véd a számí­tógépre telepí­tett kártékony programoktól. Ha azt gyaní­tjuk, hogy a gépen kártevő dolgozik, akkor meg kell tennünk a szükséges lépéseket az eltávolí­tásához.
Forrás: mozilla.org – Kéménczy Kálmán, Meskó Balázs
A novemberi CHIP magazin nyolc oldalon foglalkozik a témával (18-23. oldal). Túl kí­váncsi gyártók, veszélyes kiegészí­tők, problémás böngészőbeállí­tások – Még ott is megfigyelik, ahol nem is gondolná! Mutatjuk, hogyan védekezhet, hogyan netezhet nyomok és követők nélkül Chrome és Firefox alatt, mobilon is.
Kapcsolódó cikkek