Új PlayStation, RTX 3080, iPhone: Nagy év végi hardverdrágulás (véleménycikk)

2020 rázós év, de a vége igazi tech-sztárparádé, csak úgy záporoznak ránk a régóta várt hardverek. A hamarosan megjelenő novemberi CHIP magazinban mindegyikre kitérünk, de itt most foglaljuk egy kicsit össze, hogy mi a helyzet az árakkal.

Nem tagadom: engem mindig különösen dühített, hogy itthon az alacsonyabb jövedelmek mellett egy-egy termékért kiemelten magas árat kell fizetnünk. Ennek az okai természetesen a 27%-os áfában, a folyamatosan gyengülő forintban vagy a kötelező szerzői jogdíjban keresendők. Ettől függetlenül még érezhetjük roppant igazságtalannak a helyzetünket. (Bevett gyakorlat az is, hogy a gyártók dollárban és euróban is ugyanazt az árat szabják meg.)

Nos, a PlayStation 5 blu-ray olvasót is tartalmazó kiadásáért a Sony 185 ezer forintot kér, érdekességképpen a 7 éve debütáló PS4 128 ezer forintba került. Akkor nagyjából 300 forintot kértek egy euróért, napjainkban 365-öt. Nagyobb baj, hogy a japán gyártó már azt is bejelentette, hogy a Sony exkluzív címek (a legtöbben ezekért veszik a gépet) az eddigi 60 euró helyett 80 euróba, az az majdnem 30 ezer forintba fognak kerülni! Ez egy igazi gyomros számunkra. Persze itthon már 22 ezer Ft is sok volt, ezért a használt játékok piaca igencsak erős.

Az iPhone 12 mini most tizezer forinttal lett drágább, mint a tavaly bejelentett legkisebb iPhone (290 kontra 300 ezer Ft), a Pro verzióért pedig 40 ezer forinttal kell többet fizetnünk (400 helyett 440 ezer Ft) – igaz itt a 64 GB helyett 128 GB memóriát kapunk. De az amerikaiak ezt a többletet ingyen bezsebelhetik, illetve a töltő adaptere és a fejhallgató is kikerül minden iPhone dobozából. Brutálisan, 110 ezer forintra drágul a Pro képernyőjavítása is – szóval ne törjük össze az OLED kijelzőt.

És persze kiderült az is, hogy 28 milliárd tranzisztor és a világ legkomolyabb számítási teljesítménye sem lesz akciós: az MSI RTX 3080-as egyelőre a legolcsóbb ajánlat 300 ezer forintért – igaz azt a keveset, amit az Nvidia/MSI gyártani tudott így is gyorsan elkapkodták.

Összességében elmondhatjuk, hogy az árak fájdalmasan kúsznak felfelé és itthon egylőre még akkor is többet kell fizetnünk, ha a gyártó dollárban az előző generációval megegyező áron kínálja az új termékét.

A szerző a CHIP magazin főszerkesztője, a novemberi lapszám 10.29-én jelenik meg.

Kapcsolódó cikkek