Bitcoingyilkos, kamuzöld kriptovaluta miatt drágulnak tovább a PC-s hardverek

Gyorsan változó, kiszámíthatatlan, ráadásul szinte kamatmentes világunkban érthető, hogy sokan szeretnének valamilyen passzív jövedelmet. A bitcoinbányászoknak éppen ez a célja, de a folyamatot egyre több kritika is éri:

ennek a fő oka, hogy a bányászgépek éves energiaigénye világszerte ma már 148 terawatt, ami nagyjából Lengyelország éves áramfogyasztásával egyenlő (Magyarországé 45,4 TW). Döbbenetes.

Ebből következik, hogy a bányászat főleg olyan országokban dübörög, ahol az áramot olcsón lehet előállítani, ilyen például Oroszország vagy Kína. Viszont a magas fogyasztással a környezetterhelés, a szén-dioxid-kibocsátás is jelentősen nő, ez pedig már Kínában sem kívánatos.

Mindemellett a bitcoint azért is lehet utálni, mert a bányászok miatt a videokártyák árai gyakran az egekbe szöknek. A folyamathoz ugyanis a legfontosabb az erős videokártya. És akkor ezen a ponton, chia néven érkezett el a piacra a lelkiismeretünket megváltó csodavaluta.

Érdekesség, hogy a megalkotását annak a Bram Cohennek köszönhetjük, aki annak idején a BitTorrent protokollt is létrehozta. A chia annyira zöld, hogy már a logójában is egy zöld levélke van, green könyvet adnak ki hozzá, és az elavult bányászat helyett itt már farmolni kell.

Sajnos a PR-on felül az a helyzet, hogy míg a bitcoinhoz videokártya kell, a chia innovációja az, hogy a farmok főleg tárhelyet foglalnak/dolgoztatnak. Rengeteg tárhelyet. Olyan sokat, hogy a kínai szabályozástól tartó helyi bányászok közül sokan rögtön profilt váltottak, és az ő rohamuk után Kínában azonnal hiánycikk lett az összes nagy méretű HDD és SSD – de nálunk is megugrottak az eladások, az árak.

Kétségtelen, hogy a chia farmolás kevesebb energiát fogaszt, mint a BTC-bányászat, de mint az az első beszámolók után kiderült, sok farm a processzort is teljesen leterheli, és amúgy se árt hozzá PCIe 4-et támogató alaplap, nagy és gyors tárolók, és még a memóriát is eszegeti. Magyarán, szinte minden mást, mint a bitcoinbányászat. Ami, ha az őrület nem csökken (amire azért van esély), tartós áremelkedéshez, hiánycikkekhez is vezethet, és azt is érdemes megjegyezni, hogy az SSD-k élettartalmát az állandó írással/olvasással a chia farmolás például drasztikusan csökkenti. Mit is mondhatnánk? Nem örülünk.

Érdekesség: a bitcoin Proof-of-work (PoW) megközelítése/hitelesítése és a Chia Network Proof of space (PoS) módszere mellett ma már léteznek  Proof of stake (PoS) elven működő valóban energia- és erőforráskímélő kriporendszerek is (Cardano/ADA például). Ebben az esetben a rendszer a lekötött coinokért ad jutalmat (hasonlóan, mint a banki lekötés esetén).

A szerző a CHIP magazin főszerkesztője, a júniusi lapszám 05.27-én jelenik meg.

(A cikk tájékoztató jellegű, nem minősül befektetési tanácsadásnak.)

Kapcsolódó cikkek