AGON AG324UX: Full extrás monitor játékra és az otthoni irodához

Kevés hardvervásárláson lehet annyit vacillálni, mint egy jó monitor beszerzésén. Ha egy csúcskategóriás modellt szeretnénk, PC-s és konzolos játékra, mellette pedig a home office-hoz is kellene egy központi egység, akkor már érdemes lehet egy 4K-s készüléket választani.

Az AOC nem spórolt a puskaporral az AG324UX kapcsán: a dobozban kapunk egy 3840×2160 felbontású IPS-panelt, 144 Hz-es frissítéssel, 1 ms-os válaszidővel, USB-C- és HDMI 2.1-es csatlakozókkal. A legmodernebb technológiák mellett pedig kényelemből és látványból is extrát kínál: a menüjéhez egy külön praktikus vezérlő jár, illetve egy pompás karácsonyfát megszégyenítő mennyiségű világítás is helyet kapott rajta. Sőt! Még egy mini kivetítővel is ellátták: ez a gyártó transformersszerű logóját vetíti a billentyűzetünk elé. Nem vagyunk nagy rajongói a mindent elborító RGB-őrületnek, de nem lehet azt mondani, hogy a káva alján pulzáló fénycsík este ne lenne hangulatos, esetleg a sötét szobában ne jönne jól a diszkrét háttérvilágítása – természetesen az összes fény programozható, illetve gyorsan ki is kapcsolható.

A 31,5 colos méretéhez jókora asztalra lesz szükség – viszont a monitor összeszerelése gyerekjáték: mindössze egy csavarra van hozzá szükség, ami olyan praktikusan van kialakítva, hogy csavarhúzó sem kell hozzá. A nagy kijelzőt az állvány masszívan tartja, a mechanika mozgása precíz, finom rajta. A rengetegféle csatlakozó a monitor alján kapott helyet, ezekhez kényelmesen csak úgy férünk hozzá, ha ledöntjük az asztalra a képernyőt. A fáradságért kárpótol a csatlakozókánaán, mert ez a monitor egy igazi elosztóközpont: ráköthetünk négy USB-s eszközt, egyszerre a PC-t és a konzolt, tölthetjük vele/róla a noteszgépet, a mobiltelefont, a powerbankot, a fejhallgatónkat is kiszolgálja – utóbbit a monitor oldalán található tartóra érdemes felaggatni. Érdekesség, hogy a villámgyors USB-C-csatlakozója támogatja a Display Port Alt módot is, így például a rákötött noteszgép energiaellátásához (90 W) és a 4K-s képátvitelhez egyetlen kábel is elég lesz.

3840×2160 pixelen szép az élet: ilyenkor a játékokban minden apró post-itet, reklámfeliratot elolvashatunk (Gears 5 – PC-s verzió)

A monitor 4K-s teljesítménye a játékok alatt túlzás nélkül döbbenetes: kristálytiszta kép, rendkívül alacsony válaszidővel, nagy pixelmélységgel, igazán telt színekkel. Az alapbeállításokat ráadásul még tuningolhatjuk is: a menüjében hatféle (FPS, RTS, autósjátékok stb.) előre programozott játékmód közül választhatunk, vagy épp saját magunk készíthetünk és menthetünk beállításokat. Professzionális fotófeldolgozásra, kiadványszerkesztésre viszont – a kissé túlfűtött, játékokra és filmekre optimalizált színkezelése miatt – inkább ne ezt a modellt válasszuk.

Ínyencek élhetnek a kép a képben funkciójával, a KVM-kapcsoló adta lehetőséggel, illetve beépített hangszórói is vannak. Pozitívum a Quick Switch kiegészítője is, amivel gyorsan elérhetünk bármit a menüjében.

Ha ki tudjuk fizetni az árát (és van egy erős videókártyánk hozzá), akkor garantált, hogy egy jó ideig csak mosolyogva fogunk nézni a monitorunkra – esetleg meghívjuk a barátainkat is egy bemutatóra.

Pró: új csatlakozók, sok extra, játékok alatt kiváló teljesítmény, új konzolokhoz is tökéletes (HDMI 2.1)

Kontra: professzionális grafikai munkákra kevésbé alkalmas

CHIP-értékelés: kiváló

Súly, méret:10 kg, 714x500x630x400 mm
Képernyőméret:31,5 col
Max. felbontás:3840×2160 (Ultra HD, 4K)
Panel:Innolux AAS (IPS)
Max. képfrissítés:144 Hz
Válaszidő:1 ms
Csatlakozók:2x HDMI 2.1, 1x DisplayPort 1.4, 1x USB-C, 4xUSB 3.2, fejhallgató- és mikrofonkimenet
Extrák:DST speaker, gyorsvezérlő, mini kivetítő, RGB-világítás, kép a képben funkció, G-sync, AMD FreeSync, KVM-kapcsoló
Doboz tartalma:töltő, DP, HDMI és USB-C kábel, egyedi ODS-vezérlő
Legjobb aktuális ár (tájékoztató jellegel):371 400 Ft (oaziscomputer.hu)

Kapcsolódó cikkek