A valaha volt 20 legjobb videokártya – I. rész

Összegyűjtöttük azokat a lenyűgöző hardvereket, amelyek annak idején nagy hatással voltak a PC-s játékiparra – és amelyeket imádtunk, mert gyakran olyan jól sikerültek, hogy évekig nem kellett videokártyát cserélnünk.

1. 3dfx Voodoo (1996. március)

Az első sikeres és jól működő grafikus gyorsítókártya kétségtelenül a 3dfx piacteremtő Voodoo kártyája volt. Az 50 MHz-en ketyegő órajel és a 4 teljes megabájt RAM minden rivális terméket maga mögé utasított, legyen az az S3 Virge, az ATI Rage II vagy éppen a Rendition Verite 1000. Természetesen az első generációs Voodoo kiegészítő hardver volt, amely még megkövetelte egy 2D-s grafikus kártya jelenlétét, hisz önmagában a Windows futtatásával nem bírt el.

2. Nvidia Riva 128 (1997. szeptember)

A 3dfx terméke másfél éven át zavartalanul uralkodhatott, ám az első Voodookorszakot egy semmiből érkező apró cég terméke zárta le. Az Nvidia elképesztő erővel ruházta fel a kártyát: a Riva 128ugyan szintén 4 MB memóriát tartalmazott,  de az gyors SGRAM volt, ráadásul mind ez, mind a mag 100 MHz-en futott. A kártya ugyan nem tudta használni a 3dfx által fejlesztett gyártóspecifikus API-t, a Glide-ot (alkalmazásfejlesztési felület), de a Microsoft-féle DirectX 5 segítségével az azt támogató játékokban nagyszerűen teljesített.

3. 3dfx Voodoo2 (1998. február)

Az Nvidia nem sokáig örülhetett első hardverük sikerének, hisz a 3dfx a második generációs Voodoo kártyákkal hamar visszaszerezte a trónt. A 90 MHz en ketyegő hardver nyolc vagy 12 megabájt EDO RAM-mal volt felvértezve, ami sok műveletben háromszoros teljesítményt eredményezett az elődhöz képest. Ráadásul nem egyszerűen a piac leggyorsabb kártyája volt ez, de olyan új hardverfunkciókat is bevezetett, mint az anti-aliasing, vagyis az élsimítás, vagy a Scan-Line Interleave. Az SLI segítségével két azonos kártyát lehetett összekötni, ami megduplázta a teljesítményt – természetesen bődületes áron.

4. Nvidia Riva TNT (1998. június)

A TNT 1998 nyarán érkezett a boltokba, és bár gyártási nehézségek miatt végül 110 helyett csak 90 MHz-en futott, a megduplázott pixel-pipeline-nak köszönhetően így is nagyszerű teljesítményt nyújtott. Bár két, SLI-be kötött Voodoo2 még így is jóval gyorsabb volt, de az egykártyás  megoldások közül nem egy játékban a továbbra is 4 MB memóriával szerelt TNT volt a legfürgébb. Bár ekkoriban továbbra is a Glide volt a legnépszerűbb API, 1998 második felétől kezdve a Microsoft a DirectX támogatására egyre több fejlesztőt tudott megnyerni, ami az Nvidiának is nagyszerű hír volt. A kártyának igazi riválisa az ATI Rage 128 volt, igaz, az féléves késéséből eredő hátrányait sosem tudta ledolgozni.

5. Nvidia TNT 2 Ultra (1999. május)

Amíg a 3dfx legjobb mérnökeit egy olyan Sega-konzol fejlesztése foglalta le, amely végül a japán cégen belüli harcok miatt sosem jelent meg, az Nvidia surranópályán előzve átvette a vezetést a PC-s piacon. A TNT utódja 150 MHz-en pörgött, és monumentális 32 MB RAMjának köszönhetően nyers erőből pótolta azon lemaradásait, amit a még mindig népszerű Glide miatt halmozott fel. Ekkorra mind a DirectX, mind az OpenGL népszerűsége ugrásszerűen növekedett, és bár a Voodoo3 hamarosan a boltokba került, az inkább csalódásnak számított, és már nem tudta visszaszerezni elődei koronáját.

Hamarosan folytatjuk…

Kapcsolódó cikkek