A 10 legnagyobb IT-botrány és hír

Kezdjük az évet egy kis összefoglalóval, hogy milyen emlékezetes események történtek tavaly!

1. SolarWinds – Az évtized betörése

Vélhetően orosz hekkerek feltörték az Egyesült Államok több kormányhivatalát és magáncégét. Ami különösen fájhatott: a bűnözők speciális amerikai kiberfegyvereket is elloptak.

2. Jack Ma vesszőfutása

Miután bírálni merte a kínai hatóságokat, lejáratókampány indult ellene, majd hónapokra eltűnt az ország leggazdagabb embere, a helyi IT-guru és -csúcsragadozó, az Alibaba tulajdonosa.

3. Európa imádja a Xiaomit

Megelőzve a Samsungot (12 millió) és az Apple-t (9,6 millió), a második negyedévben már ők adták el a legtöbb mobilt (12,7 millió).

4. Hivatalos fizetőeszköz lett a bitcoin

Egy közép-amerikai állam, El Salvador kalandor miniszterelnöke gondolt egy merészet. Hogy igaza volt-e? – pár év múlva kiderül.

5. Repkedő Pegazus

Sok kételyünk eddig sem volt, hogy bárkit le lehet hallgatni, na de hogy ezt egy cég még büszkén hirdesse is? Az Apple mindenesetre beperelte őket, Magyarország is érintett.

6. A Facebook saját univerzuma

Miután egyre inkább szabályoznák a céget, Zuckerberg metaverzum néven saját virtuális világot hozna létre (itt szabályozzatok, lúzerek!). A projekt annyira komoly, hogy még nevet is változtattak miatta, és csak Európában 10 ezer alkalmazottat vennének fel hozzá. Vicces tény: Neal Stephenson sci-fi író, a metaverzum szó kitalálója, máris hevesen tiltakozott, hogy semmi köze a Facebook akciójához.

7. Megjelent az Age of Empires 4

Dicséretes, hogy a játék felér néhány izgalmasabb történelemórával is. És még a Muhi csatát is lejátszhatjuk benne.

8. Clive Sinclairre is emlékeztünk

Eltávozott az élők sorából az első igazán olcsó és divatos otthoni számítógép, a ZX Spectrum megalkotója.

9. Berobbant a Windows 11

Brutális hardverkövetelményekkel, ezen felháborodó felhasználókkal, internetes mémhegyekkel október 5-én megjelent az új oprendszer. Csak a szokásos a Microsofttól?

10. Összeszedte magát az Intel

Az év végén bemutatkozó 12. generációs Core i processzorok végre újra versenyképesek a Ryzenekkel.

Kapcsolódó cikkek