Fertőzött Fortnite Androidra

A YouTube-hoz hasonló videómegosztó portálokon tucatjával találni olyan videókat, melyek a Fortnite állí­tólagos telepí­tési utasí­tásait tartalmazzák. Ezek a videók a fiatalabb játékosokat célozzák meg, akik a szünidőben gyakran szüleik eszközein, felügyelet nélkül játszanak. A hamis játékok nem a hivatalos Play áruházból, hanem az áruházat megkerülve, internetről letöltött telepí­tő segí­tségével kerülnek fel az androidos eszközökre.

A hamisí­tott Fortnite alkalmazásokat elemző G DATA szakértői három különböző csalási forgatókönyvvel is találkoztak:

  • – Elkérik a felhasználók mobiltelefonszámát, és a letöltéshez elfogadtatnak egy rejtett, heti 3-7 eurós (990-2300 forint) előfizetést.
  • – A hamis alkalmazás telepí­tésével egy távoli elérésű trójai is a készülékre jut, amivel a bűnözők bármilyen adatot kinyerhetnek és további kártevőket telepí­thetnek.
  • – A játék népszerűségét kihasználva saját alkalmazásukat igyekeznek felfuttatni – ami legalább nem káros, és azonnal ki is derül.

  Hogyan védekezhetünk?

  Noha a hivatalos áruházba is becsúsznak káros alkalmazások, az oda bekerülő appokat ellenőrzik, ezért érdemes csak hivatalos forrásból származó játékokat letölteni. Mobilszolgáltatónknál be lehet állí­tani, hogy az SMS-előfizetéseket ne engedélyezze, ahogy az emelt dí­jas vásárlásokat sem, ezzel megvédhetjük magunkat a nem kí­vánt kiadásoktól. A gyerekeknek csak felügyelet mellett engedjük a telefonok használatát, és védjük jelszóval azokat. Végül érdemes biztonsági megoldást is telepí­teni az androidos telefonokra.

  Kapcsolódó cikkek