Sok újdonsággal és frissí­téssel készül a nyárra az Acer

A tajvani cég számára azért is volt kiemelten fontos az idei rendezvény, mert most ünneplik 40-ik születésnapjukat, a ügyvezető, Jason Chen pedig az elmúlt éveket azzal töltötte, hogy új irányba terelje a korábban gyengélkedő vállalatot. Ennek kapcsán az „A következő Acer” cí­met viselő eseményt megnyitó beszédében vissza is tekintett az elmúlt két évre, aminek folyamán először is az elsősorban kedvező árú hardvereket gyártó cég irányt váltott, és elkezdett a szolgáltatások meg a szoftverek felé is nyitni, rástartolt a mobil eszközökre (tabletek, telefonok és viselhető eszközök), illetve egyszerű terméknévből komplett almárkává tette a játékosoknak szánt Predator vonalat.
A jövőbeli tervekről Chen nem beszélt hosszasan, de a lényeg, hogy az eddigi vonalat óhajtják folytatni, azaz marad a hardver-szoftver-szolgáltatás hármas, a fejlesztések hangsúlya pedig nem feltétlenül az új hardverekre, hanem inkább a felhasználó számára hasznos eszközökre tevődik át.

Újdonságok a kerékpártól az irodáig
Az Acer még tavaly vásárolta fel az Xplova nevű, kerékpáros komputereket gyártó céget, ennek folyományaként mutatta most be az Xplova X5 készüléket. Az inkább országútra, mint terepre optimalizált eszköz nem csak külsejében emlékeztet egy vaskos okostelefonra, ugyanis Androidot használ, természetesen a kerékpárosok igényeire optimalizált szolgáltatásválasztékkal, a legérdekesebb része azonban a beépí­tett akciókamera, amely ráadásul magától indí­tja és állí­tja meg a felvételt előre rögzí­tett paraméterek alapján. Ezek lehetnek a csatlakoztatott pulzusmérő által mért szí­vritmus, sebesség, POI közelsége vagy elért földrajzi koordináta is, a lényeg, hogy nem nekünk kell manuálisan indí­tani és megállí­tani a felvételt. A végeredményt természetesen szerkeszthetjük és megoszthatjuk, minderre pedig egy csatlakoztatott okostelefon és az azon futó Xplova Moment App alkalmazásra van szükség. A készülék í­géretes, kár, hogy kamerájának felbontása csak 1280í—720 pixel, ami igencsak elmarad a GoPro és társai által kí­nált minimum Full HD, de már egyre inkább 4K-s felvételekétől.

Acer Xplova X5

Nem felvásárlás, hanem együttműködés eredménye a GrandPad nevű táblagép, amelyet a hasonló nevű amerikai vállalattal közösen forgalmaznak – egyelőre kizárólag az Egyesült íllamokban. A GrandPad lényegében egy időseknek – és itt most 70-75 év felettiekre gondoljunk – optimalizált tablet, amely elsősorban a távolba szakadt gyerekekkel és unokákkal való kapcsolattartást szolgálja, szoftvere pedig messzemenően egyszerűsí­tett és főleg távolból menedzselhető, azaz nem a felhasználóknak kell foglalkozni a frissí­tésekkel, zenék összeválogatásával, passziánsz telepí­tésével és í­gy tovább.

Rengeteg bejelentés foglalkozik a korábbi termékek frissí­tésével, ami leginkább a hatodik generációs Intel Core processzorok és az USB-C csatlakozó megjelenését jelenti a korábbi, vagy a korábbitól csak kis mértékben különböző burkolat alatt. Új viszont az Aspire F szériája, ami fém borí­tást kapott, í­gy elegánsabb kinézetet kapott a műanyagba burkolt változatoknál, és az átalakí­tható R széria is kapott egy új modellt R 15 néven – ez 15 colos Full HD képernyővel rendelkezik. De bővült az irodai TravelMate P6 sorozat is a 15 colos P658-cal.

Újdonság az ultrabook- és a 2-az-1-ben piacon
A rendezvény két sztárja egyértelműen az Aspire S 13 és a Switch Alpha 12 voltak – mind a két masina teljesen új, nem frissí­tésekről van szó. Az előbbi modell egy középkategóriás ultrabook, az utóbbi pedig gyakorlatilag a Surface Pro 4 eddigi legkomolyabb ellenfele.

Mindkét gépnél hatodik generációs Core i processzorok közül válogathatunk, és az Alpha 12 esetében a fő attrakciót az teljesen passzí­v hűtés jelenti – ami, szemben a Surface 4 Pro-val, nemcsak Core i3, de Core i7 esetében is működik, tehát a csúcsmodellnél is néma működésre számí­thatunk. Az S 13 esetében választhatunk érintésérzékeny kijelzőt is, matt kivitelben, a felbontás pedig Full HD lesz. A gép 699 dolláros induló árral kerül majd a boltokba, mí­g az Alpha 12 esetében ez az induló ár 599 dollár lesz. Az utóbbi esetében a tablethez mágneses csatlakozással kötődő billentyűzet alaptartozék, a kijelző pedig QHD felbontású, ami 2160í—1440 pixelt jelent. Élőben az S 13 nem néz ki rosszul, de az Alpha 12 kifejezetten jól sikerült, és jóval drágábbnak tűnik, mint árából gondolnánk. A gépek sebességével nem valószí­nű, hogy problémáink lesznek, bár tesztelni még nem tudtuk őket, mint ahogy az üzemidőt is majd csak a tesztlaborba érkező, végleges változatokkal tudjuk lemérni.

Mindenesetre az S 13-ban nagyon tetszett a csak minimálisan tükröződő képernyő, az Alpha 12-nél pedig a fokozatmentesen állí­tható támasztóláb. Mind a két gépen USB 3.1 Gen 2 USB-C port van, amelyet a szintén új USB-C-s dokkolóval kombinálva gyakorlatilag asztali gépet faraghatunk a notebookokból, hiszen ezen keresztül két darab 4K-s kijelzőt, billentyűzetet, egeret és vezetékes LAN-t is kapcsolhatunk hozzájuk.

Fontos játékosok
Az Acer számára elég szép sikert hozott a tavaly megerősí­tett Predator termékvonal, de itt egyelőre kevesebb az újdonság. A tavalyi Predator 17 utódaként érkezik például a 17 X, amely külsejében alig változott, de természetesen megkapta a hatodik generációs Core i CPU-kat, a GPU esetében pedig opcionálisan már az asztali gépekbe szánt GeForce GTX 980 választható. Ennek a hidegen tartásáról az átdolgozott hűtőrendszer gondoskodik, amely nem kettő, hanem három ventilátort használ, melyek közül az egyik elölről szí­v be hideg levegőt, ahelyett, hogy a notebook alja felől érkező, már felmelegí­tett levegővel próbálná meg a CPU-t és a GPU-t hűteni. Mindehhez kapunk még tuningolási lehetőséget is, elsősorban az i7-6820HK proci mellé, a kijelző pedig (amely FHD vagy 4K is lehet) a G-Sync technológia használatával a szokásosnál is „folyamatosabb” látványt kí­nál játékok közben (a G-Sync és rokona, a FreeSync működéséről a CHIP 2016/04-es számának 76-ik oldalán részletesen is í­rtunk). De nem csak ezek az extrák teszik különlegessé a Predator 17 X-et, hanem az akár négy meghajtóból is összeállí­tható háttértár (például egy NVMe-s SSD-re tehetjük a rendszert, a többi adat pedig elfér két RAID 0-ba kötött SATA SSD-n, másodlagos tárolónak pedig ott egy 1 TB-os HDD is).

Miközben a notebook hatalmasra nőtt, addig a desktop oldalon a méretcsökkentés az újdonság, és a tavaly bemutatott G6 mellé most itt van a G1, amely mindössze 16 literes űrméretű, azaz kis túlzással elfér a hónunk alatt – de ennek ellenére elfér benne egy teljes méretű grafikus kártya is. Az árakat illetően persze ne számí­tsunk semmi jóra: a VR rendszerek meghajtására is képes G1 2300 dolláros árral nyit, mí­g a szintén VR-kompatibilis Predator 17 X 2800 dollárról indul.

De hogy kicsit a megfizethetőbb termékekről is essen szó: az X monitorcsalád (amelynek egyik csúcsmodelljét, az X34-et a CHIP 2016/05-ös számának 48-ik oldalán teszteltük) mellé érkezik a Z1 széria, kedvezőbb árakkal, viszont ezért cserébe VA panelekkel és alacsonyabb felbontásokkal. Konkrétan a 27 és 31,5 colos modellek Full HD, a 30 colos verzió pedig 2560í—1080 pixeles í­velt panelt használ.

Okostelefonos újdonságok
Itthon nem annyira nyomul az Acer az okostelefonok piacán, pedig van modelljük bőven – a most bemutatott Zest Plus egy új phablet, amely a középkategóriába érkezne 5,5 colos HD-s képernyővel, 250 dolláros árral. Két érdekessége van: az egyik az 5000 mAh-s akkumulátor, a másik pedig a hátsó, 13 Mpixeles kamera, ami hármas fókuszrendszert kapott: lézeres megoldást kombináltak kontraszt- és fázisdetektoros szenzorokkal.

Kapcsolódó cikkek