Tudtad, hogy a kí­naiaknak is van saját Raspberry-jük?

A szeptemberi CHIP magazinban részletesen bemutatjuk a Raspberry népszerű alternatí­váit, a CHIP online-on pedig máris mindent megtudhattok a Banana Pi-ről, a Magyarországon leginkább népszerű modellről. 

Nagyon úgy tűnik, hogy Kí­na, ha lehet, nem támaszkodik a gonosz amerikai vállalatok termékeire, még akkor sem, ha egy olyan dologról van szó, amelyet az oktatás hatékonyabbá tételéhez lehet használni. Valószí­nűleg ennek tudható be az a kezdeményezés is, amelynek eredménye a kí­nai egyetemeket megcélzó Banana Pi. Tegyük hozzá, hogy a kí­naiak nem sokat agyaltak a névválasztáson, gondolták, ha a Pi elé másik gyümölcs nevét teszik, az máris elegendő – ennél már csak az lett volna jobb, ha mondjuk Banana Kappa lett volna a kütyü neve.

Viszont az az érdekes helyzet állt elő, hogy a másolat ezúttal jobb, vagy legalábbis annak tűnik: erősebb processzorral, több memóriával és gyorsabb hálózati interfésszel rendelkezik (itt az első Raspberryről beszélünk természetesen, nem pedig a 2-es verzióról, amely szintén nagyon sokat fejlődött az eredeti Raspihoz képest, és a Banana Pit is lekörözi).

Az alaplapra integrált Allwinner SoC A20-ba kettő darab 1 GHz-es Cortex-A7-es mag került, Mali-400-as GPU-val. A fedélzeti memória mérete 1 GB, amelyet szükség esetén a GPU is tud használni. Integrált tárhely nincsen, a microSD-kártya- foglalatba azonban akár 64 GB-os adattárolót is behelyezhetünk.
A LAN-adapter gigabites, ez szintén nagyon nagy előny lehet. USBportból csak kettő van, adat tárolót ugyanakkor SATA-interfészre is köthetünk. Tévét vagy monitort a HDMI-portra csatlakoztathatunk, amely adott esetben a kép mellett természetesen a hangot is tudja továbbí­tani a megjelení­tő felé.

A Banana Pi a fizikai méretekben nem másolja a Raspberryt, í­gy az utóbbihoz készí­tett tokokkal nem kompatibilis. És persze az RPi-hez készí­tett szoftverekkel sem, hiszen más a rendszerchip. A gyártó azonban saját OS-t is kiadott,amely Rasp bian-alapú. Összességében a Banana Pi gyorsabb, mint az az eszköz, amely alapján készült, de gyengébb a terméktámogatása. Pro változata néhány érdekes extrát, többek között Wi-Fi-t is tartalmaz.

Gyártó: Lemaker.org
Honlap: http://bananapi.org
ír (kb.): 14 ezer forint.
Összegezve: a Banana Pi kicsit drágább, mint az eredeti verzió, de ezt gyorsabb sebessége indokolja is. Gyors Ethernet portja miatt szerverként nagyon jó.

Kapcsolódó cikkek