Samsung Galaxy S6

í“riási várakozás előzte meg a Samsung Galaxy S6 piacra dobását: a világ egyik (sőt, sokáig a) legnagyobb mobilgyártó cége készült megmutatni, hogy mi az, amivel az utóbbi idők piacvesztését meg szeretné állí­tani, visszaverve az Apple és a feltörekvő kí­nai márkák támadását. Ennek érdekében a Samsung közel 180 fokos fordulatot vett, és az eddigi, egyre inkább hasznavehetetlen funkciók halmozására épí­tő fejlesztések helyett végre előhozták az utóbbi időben a pincébe száműzött formatervezőket.

Samsung Galaxy S6

Ez persze nem jelenti azt, hogy az S6 ne tudna sokat, de a koreaiak felismerték, hogy az S5 bukása és a Galaxy Alpha sikere (még ha ezek relatí­vak is) azt üzeni: a drága modellek vásárlói a sebesség mellett azt is elvárják, hogy érzésre is egy prémiumkészüléket foghassanak a kezükbe. Ezért az új Galaxyn már mutatóba sem maradt az olcsó műanyagból, az alumí­niumkeretbe foglalt telefont elöl és hátul is Gorilla Glass 4 borí­tja. Kijelzőként egy 5,1 colos, QHD felbontású AMOLED kijelzőt kapunk, amely ugyan PenTile Matrix kialakí­tású, de 570 ppi feletti pixelsűrűségnél ennek semmilyen hatása nincs, a képminőség elképesztő. A készülék belsejében a Samsung saját Exynos 7420 rendszerchipje dolgozik. Ebben egy nyolcmagos, 64 bites CPU-t találunk (az OS is 64 bites már), a grafikai feladatokért pedig a Mali-T760 felel. A 14 nm-es csí­kszélességgel készülő chipnek a mobiltelefonok világában nincs is ellenfele, mind a nyers számí­tási kapacitás, mind a rendszerteljesí­tmény szempontjából első helyet érdemel (AnTuTu 5: 67 675 pont, GFXBench 3.1 T-Rex OffS: 54 fps, 3DMark ISU: 21 876). Bár a valós pixelszámot figyelembe véve a játékok alatt már nem biztos, hogy ez lesz a leggyorsabb telefon, a mai elérhető alkalmazások futtatásával könnyedén megbirkózik. Vegyük még ehhez hozzá a 3 GB RAM-ot és a legkisebb modellben is 32 GB-os háttértárat, és látni fogjuk, hogy az S6-nál nem spóroltak a hardverrel.

Csökkent az értelmetlen funkcióáradat hangsúlyozása: már nem a jól hangzó, de valójában soha nem használt S szolgáltatáscsomag a lényeges. Persze egy csomó érdekesség megmaradt, í­gy továbbra is egyszerű legyező mozdulatokkal tudjuk felvenni a telefont, van intelligens képernyőzár, ami, ha a telefont nézzük, nem zárja le a képernyőt, és í­gy tovább. Megmaradt az optikai pulzusmérő és az ujjlenyomat-olvasó is, ám az utóbbi végre olyan, amilyennek lennie kell: egyszerű érintéssel működik, egy pillanat alatt kapcsol, és mindig megbí­zhatóan reagál. Van vezeték nélküli töltés, felhasználói és céges adatok elválasztására szolgáló rendszer, a TouchWiz UI pedig levetkőzte a rengeteg felesleges extra alkalmazást.

Azért sajnos nincs teljesen kolbászból a kerí­tés, mert vannak olyan, az S5-ben megismert funkciók, amelyek áldozatául estek az új irányzatnak: ezek közül nekünk a legfájóbb a ví­zállóság: az S6 ugyanis már sem por-, sem ví­zállósággal nem rendelkezik, memóriája nem bőví­thető microSD-kártyákkal, és akkumulátora sem cserélhető.

Kamerája viszont kiváló: a hátoldali, 16 Mpixeles modul gyönyörű fotókat készí­t, gyenge fényviszonyok között pedig a legjobbakat, amit mobiltelefonoknál eddig láttunk (ebben segí­t az f/1,9-es stabilizált objektí­v is). A telefonok között nagynak mondható látószöggel rendelkező kamera nemcsak állóképeknél, de videóknál is kiválóan teljesí­t. A maximális használható felbontás 2K lehet (2560í—1440 pixel), ami megegyezik a kijelző felbontásával. Ezt 30 fps sebességgel képes rögzí­teni a mobil, de ha megelégszünk a 1080p-s filmekkel, akkor már kérhetünk 60 fps sebességet is, ami a gyorsabb mozgásoknál, sporteseményeknél lehet hasznos, ráadásul ezen a felbontáson a HDR és a digitális képstabilizálás (az optikai mellett) is rendelkezésre áll. A 720p-s filmek már 120 fps-sel is készülhetnek, ami négyszeres lassí­tást jelent, de ilyenkor a képélesség már érezhetően romlik.

Műszaki adatok
AdatátvitelWLAN. HSPA, LTE Cat6
Kijelző5,1″ @ 2560í—1440 pixel, Super AMOLED
Memória3 GB RAM, 32/64/128 GB flash
Fényképezőgép5/16 Mpixel, 2K videó
Bluetooth/GPS/FM rádió/NFCVan/Van/Nincs/Van
EgyébIR-led távirányí­táshoz, pulzusmérő,
ujjlenyomat-olvasó a Home gombban
OSAndroid 5.0 (frissí­tés várható 5.1.1-re)
Méretek/tömeg143í—71í—6,8 mm/138 gramm

Kapcsolódó cikkek