7 titkos Chrome-tipp


Weboldalak nagyí­tása és kicsinyí­tése

Sokszor előfordul, hogy a megnyitott weboldalon túl kicsi vagy éppen túl nagy a szöveg a kényelmes olvasáshoz. A Chrome (is) lehetőséget ad a méret megváltoztatására: a CTRL gomb nyomva tartása mellett használjuk az egér görgőjét, vagy a numerikus billentyűzeten a + és – gombokat. A CTRL+0 kombinációval alapállapotra ugorhatunk. Mac-en a CTRL helyett a Command gombot kell nyomni.

Bármilyen weboldal azonnali fordí­tása

A Google elég jól áll fordí­tó algoritmusokkal, részben ennek is köszönhető, hogy a meglátogatott weboldalakat a program évek óta képes lefordí­tani – persze csak akkor, ha ezt direkt kérjük. A teljes weboldalak fordí­tása azonban kényelmetlen és felesleges lehet, sokkal célravezetőbb, ha a böngésző csak azoknál a részeknél segí­t, ahol elakadtunk. Telepí­teni kell a Google Translate Selection kiegészí­tőt; ha ezzel megvagyunk, akkor a későbbiekben a szöveg kijelölésével és a fordí­tó gomb megnyomásával kérhetjük a tolmácsolást.

Külön profil gyerekeknek

A Google lehetőséget ad arra, hogy készí­tsünk egy második (vagy sokadik) felhasználói fiókot a gyermekünk számára. Ebben az a jó, hogy a keresőóriás böngészője nemcsak arra ad lehetőséget, hogy bizonyos weboldalakat blokkoljunk, hanem arra is, hogy a csemete által meglátogatott oldalak listáját később is ellenőrizni tudjuk. Pozití­v hozadéka a dolognak, hogy a Google ilyen módon nem fogja látni azt sem, hogy a csemete milyen Google-azonosí­tóval rendelkezik, í­gy nem kezdi meg a profilja felépí­tését sem (még). A dologban annyi előny is van még, hogy a gyerek sem látja a mi előzményeinket.

Bezárt weboldal visszaállí­tása

Ha önnel is előfordult már, hogy figyelmetlen volt, és véletlenül egy olyan ablakot zárt be, amelyre még szükség lett volna, a CTRL+SHIFT+T billentyűkombinációt jól vésse az eszébe, hiszen ezzel a paranccsal lehetőség van a legutoljára bezárt weblapot újra megnyitni – ráadásul pontosan olyan állapotban, mint bezárás előtt volt. Tipp: ez a módszer nem működik akkor, ha inkognitó módban böngészi a netet.

Törölje az előzményeket

A Google Chrome, mint minden rendes böngésző, használat közben rengeteg adatot gyűjt, és ezek nagy részét a gyorsí­tótárban tárolja is. Az előzmények között megtaláljuk többek között a korábban meglátogatott weboldalak cí­mét, a letöltött állományok elérési útvonalát, a sütiket, jelszavakat stb. Előfordulhat, főleg, ha idegen gépet használunk, hogy ezeket az infókat törölnénk: a menüben erre van természetesen lehetőség, akár még úgy is, hogy az elévülés időtartamát is beállí­thatjuk. Amit viszont sokan nem tudnak, az az, hogy a CTRL+SHIFT+DEL kombó pontosan az előzmények törléséhez visz minket.

Keressen csak egy site-on belül

Régi trükk, hogy amennyiben a keresési kifejezésnél beí­rjuk a „site:youtube.com” kiegészí­tést is, akkor a Google csak és kizárólag a YouTube-on fog keresést végezni. Azt viszont kevesen tudják, hogy ugyanezt a hatást alternatí­v módon is elérhetjük, mégpedig úgy, hogy a keresést youtube.com szöveggel indí­tjuk. A Google felismeri, hogy egy tartalomszolgáltatóval van dolga, és felkészül arra, hogy csak annak tartalmában keressen – mindezt az omniboxban átváltozó webcí­m jelzi a felhasználó számára.

Extra gyorsgombok az alkalmazások számára

A Chrome alá telepí­tett bőví­tmények között rengeteg az olyan, amelyet akár a böngészőtől függetlenül is tudnánk használni – ha szeretnénk ezeket gyorsabban elindí­tani, akkor készí­tsünk számukra gyorsindí­tó billentyűkombinációt. Gépeljük be a cí­msorba: chrome://extensions. Felugrik egy lista valamennyi telepí­tett modullal, a jobb alsó sarokban pedig egy linkkel; erre kell kattintani, ha szeretnénk valamelyik alkalmazáshoz billentyűparancsot rendelni. A beállí­táshoz szükséges a bőví­tményt is megkeresni, de ebben a műveletben segí­t, hogy a Chrome a beí­rt betűk alapján elkezdi szűrni a listát.

 

 

 

Kapcsolódó cikkek