Tippek&trükkök: Android a Windows-asztalon

Az Android-emulátorok, mint a BlueStacks, már régebben léteznek, ezek a programok azonban többnyire csak egy korlátozott vagy elavult Androidot kí­nálnak Windowshoz. Ha a Google operációs rendszerének teljes értékű változatára vágyunk, amely nem jár korlátozásokkal, nem idegesí­t reklámokkal, és folyamatosan fut a Windowsasztalon, akkor inkább válasszuk az Android-x86 projektet és a VirtualBoxot.

Az Android tabletként értelmezi a számí­tógépünket

Ebben a workshopban a 4.4-es (KitKat) Android-verzióval dolgozunk, mert az Android-x86 Project fejlesztői ezt a változatot adták ki utoljára. A KitKat természetesen a többi Android-változathoz hasonlóan modern táblagépekhez és okostelefonokhoz készült, ezért érintőképernyőről különösen jól kezelhető. Ehhez a VirtualBox vendégbőví­tményeivel hozzáadhatunk egy kissé nehézkes egérkezelést, amely tesztcélokra azért elegendő.

Amikor kiválasztunk vele egy Android-funkciót, ezt ne dupla kattintással tegyük, hanem tartsuk lenyomva a bal egérgombot, í­gy szimulálja ugyanis a program bizonyos mértékig az ujjal történő érintést a táblagépfelületen. Ha hozzászokunk ehhez a hagyományostól eltérő működéshez, az Android rendszer igazán szórakoztató. Ahhoz, hogy minden szolgáltatást használni tudjunk, szükség lesz egy Google-fiókra. Ezt, amennyiben még nem áll rendelkezésre, hozzuk létre az operációs rendszer telepí­tése közben.

Munkamenet:

Android letöltése ISO-fájlként

Az Android telepí­téséhez két dologra van szükség: a VirtualBox szoftverre lemezmellékletünkről és az operációs rendszer aktuális 4.4-es (KitKat) verziójára ISO-fájl formájában. Utóbbit töltsük le az android-x86.org weboldalról.

Új virtuális PC telepí­tése

Indí­tsuk el a VirtualBoxot, és kattintsunk a főképernyőn az Új ikonra. Adjunk az új virtuális gépnek kifejező nevet, és válasszuk ezt az operációs rendszert: Linux 2.6/3.x (32 bit). Hagyjuk jóvá a Következő gombbal.

A virtuális gép hardverének meghatározása

Adjunk a virtuális PC-nek a varázslóban 1024 Mbájt memóriát, és állí­tsunk be egy 6 Gbájtos, VDI tí­pusú merevlemezt fix mérettel. Kattintsunk a Létrehozás gombra, és várjuk meg, mí­g a VirtualBox végez a beállí­tásokkal.

Android telepí­tése a virtuális PC-n

Kattintsunk duplán az imént létrehozott virtuális számí­tógépre. Megnyí­lik egy új ablak, amelyben adjuk meg a letöltött Android ISO-fájl elérési útvonalát. Ezután kattintsunk az indí­tásra, és várjuk meg, mí­g a kék Linux-kiválasztóablak megjelenik. Ott válasszuk ezt: Installation – Install Android x86 to Harddisk. Ennél a folyamatnál csak a virtuális merevlemez lesz felülí­rva, a fizikai merevlemez érintetlen marad.

Virtuális merevlemez formázása

Varázsló vezet végig a virtuális merevlemez beállí­tásain. Válasszuk a Create/Modify partitions parancsot, és üssük le az entert. Vegyük figyelembe, hogy ebben a varázslóban az egér nem működik. Ezután válasszuk a New és a Primary parancsokat, és hagyjuk jóvá a megadott 6,44 Gbyte méretet. Most válasszuk a Bootable beállí­tást, ellenőrizzük, hogy Flags alatt a Boot bejegyzés jelenik-e meg, és válasszuk a nyí­lbillentyűkkel a Write lehetőséget. Hagyjuk jóvá ezt is enterrel. A figyelmeztetést zárjuk be a Yes gombbal, és lépjünk ki a varázslóból, amint elkészült, a Quit gombbal.

Bootloader telepí­tése

A kék képernyőre visszatérve válasszuk ezt: sda1 Linux, és váltsunk az ext3 fájlrendszerre. A következő három kérdés mindegyikére adjunk Yes választ. Az Android ezután formázza a virtuális merevlemezt, telepí­ti az Ext3 fájlrendszert, és végül a Grub bootloadert. Ezek a folyamatok eltartanak egy ideig.

Az Android első indí­tása

Itt válasszuk ezt: Run Android -86. A képernyő lefagy, mert még el kell távolí­tani az ISO-fájlt. Válasszuk, amennyiben lehetséges, az Eszközök/ CD/DVD-meghajtó menüben a Média eltávolí­tását. Ha ez nem sikerül, zárjuk be a virtuális PC-t, és dobjuk ki az ISO-fájlt a VirtualBox főképernyőjén a Tárolóból indí­tva. Most indí­tsuk el újból a virtuális számí­tógépet, és válasszuk a Grub bootmanagerben az Android -x86 4.4-r1 bejegyzést.

Operációs rendszer készre telepí­tése

A nyelv kiválasztása után a varázsló telepí­ti az operációs rendszert. Ugorjuk át a Wi-Fi-hálózatra vonatkozó kérdést. Feltétlenül telepí­tenünk kell viszont a Google Now-t, mert ez az gyik csúcsszolgáltatás. Ezzel az Android használatra kész.

 

Kapcsolódó cikkek