Dyson V11 Absolute Extra Pro: Profi takarítás profi áron

Nem sokszor fordulnak meg porszívók a CHIP tesztlaborjában, de a Dyson futurisztikus eszközei azért képesek megmozgatni a mi fantáziánkat is – az árukról nem is beszélve.

A „standard” V11 Absolute és Extra Pro névvel megáldott testvére között az alapgéphez mellékelt kiegészítők száma, illetve, a gyártó állítása szerint a jobban optimalizált motor adja az eltérést. A különleges dizájn mellett a felül elhelyezett, jól olvasható kijelző is vonzza a szemet, erről pedig munka közben leolvasható szinte minden fontos információ – például az aktuális teljesítmény és az aktuális akkumulátorkapacitás is. Ha szükséges, még a kézikönyv fontosabb részeit is megjeleníthetjük.

A kiegészítők között helyet kaptak különböző fejek – például egy olyan darab is, mellyel a szerkezet automatikusan képes három fokozatban szabályozni a szívóerőt, ami nemcsak az üzemidőt, de a takarítás hatékonyságát is növeli.

Az akkuval való takarékoskodásra szükség is van, maximális fokozaton ugyanis csak 8 percig tudunk dolgozni, ezzel szemben a legalacsonyabb teljesítménynél 81 percig elegendő a beépített áramforrás.

Egy porszívónál a legfontosabb természetesen a takarítás hatásfoka lesz, és ebben a Dyson elképesztően jól teljesít, a tesztre bevetett szőnyegre kiszórt homok 98 százalékát képes volt kiszedni a szőrszálak közül, míg a szoba sarkában 70%-os hatásfokot ért el.

Minimumra állítva a szívóerőt persze romlottak az eredmények, de még így is elég jól dolgozott a V11 Absolute Extra Pro: a szőnyegről 67%-ban volt képes betakarítani a port. Kemény felületen általában könnyebb a dolga minden ilyen eszköznek, így a kőpadlón maximális fokozaton tökéletes munkát végzett, a leggyengébb erővel pedig 41%-os volt a hatásfoka. Érdekes, de utóbbi esetben a „sima” V11 Absolute jobb munkát végzett.

A jószomszédi viszony megőrzése érdekében viszont érdemes munkanapokra korlátozni a termék használatát, a hangerő ugyanis a szívóhatásnak megfelelően elég magas. Ahogy az Extra név is utal rá, a Dyson elég sok extra kiegészítőt ad: hét különböző fej érkezik a készülék dobozában, a megszokott rés- és kárpitszívó mellett különböző keféket is kapunk a töltő és tartozékok doboza mellé. A V11 Absolute-tal összevetve extra még a fali dokkoló és a padlóra tehető tartó is, az üzemidő kiterjesztéséhez pedig egy második akkumulátort is kapunk.

A magas árért cserébe tehát elég sokat ad a V11, de ez a tömegre is igaz, a 3,1 kg-os súlyt mozgatni bizony felér egy komolyabb karedzéssel.

+ remek szívóerő, jó tisztíthatóság, gazdag felszereltség
– nehéz és kényelmetlen a súlyelosztása, használat közben zajos

Kapcsolódó cikkek