Így irtsuk ki az átverős appokat Androidon!

Ha nem akarunk akár százezreket bukni, jobb, ha odafigyelünk a megfelelő búcsúra.

Bár a Google igyekszik tisztán tartani az appboltját, de időről időre felbukkannak ott átverős appok, és néhány esetben hosszú ideig meg is maradhatnak a rendszerben a felhasználóknak komoly károkat okozva. A trükk a következő: pár napos ingyenes próba után heti, havi, vagy éves előfizetésre váltanak, akár több tízezer forintot lehúzva az áldozat számlájáról. A Google részben azért is tehetetlen, mivel tisztességes appok is használnak előfizetési modellt – bár azok többségében vagy már letöltéskor fizetni kell a Pro verzióért, vagy az app ingyen is működik, csak sokat emlegeti, hogy jó lenne megvenni a nagyobb változatát.

A legjobb, amit tehetünk, hogy elkerüljük ezeket az átverős appokat, ami azonban nem könnyű, mivel - ha készítőik hajlandók voltak fizetni a mesterségesen felduzzasztott letöltési mutatóért, és ötcsillagos értékelésekért -gyakran a telepítés számaik alapján is jól bevált, tisztes programnak tűnhetnek. De ha egy app már első használatkor csak ingyenes próbaidő móddal vagy pénzért indulna, legjobb, ha távol maradunk tőle.


A törlés sajnos nem elég

Ha már megtörtént a baj, megérkezett az első SMS az utalásról, vagy rosszabb esetben a havi számla, amin feltűnt a kiadás, sokan simán csak törlik az appot, és ezzel megoldottnak veszik a problémát – az eddig elvesztett pénzüket már amúgy sem kapják vissza. Azonban ettől az előfizetés még megmarad! Sőt, a próbaidőn belüli törlés sem ér semmit, hiába jön rá valaki már az első órában, mennyire használhatatlan a program: az idő lejárta után a készítők le fogják vonni az „igért" összeget. Sok erre specializálódott csaló e-mailes lemondást kér (de arra nem válaszol, vagy akár el sem jut hozzá az üzenet), vagy menüben rejti el az ahhoz szükséges gombot.

A felesleges körök helyett legtöbb esetben elég, ha a Google Play menüjében az Előfizetések sorra koppintunk, és azon belül megszüntetjük az adott app engedélyét. Ide rendszeresen ellátogatva meg is előzhetjük a kellemetlen meglepetéseket.