Paul Allen: A yang Bill Gates mellett

A cégük nevét is Allen találta ki, és első programjaikat is közösen írták, de a tökéletes kapcsolatnak hamar vége lett.

Paul Allen igen fiatalon rátalált hivatására – amikor első programjával a kezében végre odaült az iskolai terminál elé, tudta, hogy ezt akarja csinálni a jövőben is. Az idomtalan billentyűzet segítségével megadta jelszavát, a kódot papírtekercsen betáplálta a gépbe, majd az kábeles kapcsolaton keresztül bináris kód formájában átrepült a General Electricnél levő hatalmas mainframe gépbe. „Aztán jött a nagy pillanat, amikor beírhattam, hogy RUN.” A többi már történelem, ráadásul micsoda történelem!


Allen a seattle-i Lakeside középiskolában barátkozott össze a nála két évvel fiatalabb Bill Gatesszel, és kettejük sorsa innentől fogva összefonódott. Az egyikük zeneimádó geek (Allen), a másikuk ambiciózus geek volt (Gates); a furcsa páros pedig elhatározta, hogy sikerre törnek, és hogy megváltoztatják a világot. Új cégük nevét – Micro-Soft – Allen találta ki, és első programjaikat is együtt írták, azonban a tökéletes kapcsolatnak hamar vége lett. Az első sikerek után Gates a felerészben tulajdonolt cégben előbb 64-36-ra módosította az arányokat, és később is többször megkísérelte kivásárolni társát. Allen egy ideig még bírta ezt a terhelést, ám amikor 1982-ben rákkal diagnosztizálták, részvényeit megtartva elhagyta a céget: „Az élet túl rövid ahhoz, hogy boldogtalanul éljünk”, mondta a Gatesszel való szakításról.


A váltás azonban pozitívumot hozott: Allen dúsgazdag lett, vagyona 20 milliárd dollár körül mozgott. Igaz, az épp a világ legfontosabb cégévé váló Microsoftot elhagyta, ám befektetői, patrónusi, adományozói karrierje csak most kezdődött. Az évek során Allen milliárdokat fektetett tudományos kutatásokba, oktatásba és sportcsapatokba, de ő biztosította a tőkét a SETI program elindulásához, fontos alakja volt a privát űrprogramoknak és több múzeumot is nyitott. 2016-ban zenei fesztivált alapított, 2018-ban azonban, 65 évesen, betegségének visszatérésekor elhunyt.

„Akiket a szerencse hatalmas vagyonnal ruházott fel, azok fordítsák azt az emberiség sorsának javítására.”
Exta információ: A CHIP magazinban minden hónapban hasonló érdekes és lenyűgöző portrék olvashatók a számítástechnika, az informatika kivételes egyéniségeiről.