A legnagyobb tévhitek a privát böngészésről

A Privát böngészés a Firefox egyik hasznos funkciója, de csak akkor, ha ismerjük, hogy pontosan milyen védelmet is biztosít.

(Az alábbi megállapítások a Mozilla böngészőjére vonatkoznak, de hasonlóan működik a többi böngésző privát/inkognitó módja is.)

1. tévhit: A privát böngészés elrejt minket a neten

Valóság: A privát böngészés nem rejti el a személyazonosságunkat és az online tevékenységünket. A weboldalak (még akkor is, ha nem jelentkeztünk be!) és az internetszolgáltatók továbbra is gyűjthetnek adatokat a látogatásainkról. Például, ha a munkahelyünkön használjuk az eszközt, akkor a cégünk is figyelheti, hogy milyen weboldalakat keresünk fel. Vagy ha otthon internetezünk, akkor a szolgáltatónk és a partnerei is hozzáférhetnek a böngészési tevékenységünkhöz.

2. tévhit: A privát böngészés eltávolítja a böngészési tevékenységünk minden nyomát a számítógépünkről

Valóság: A privát böngészés úgy működik, hogy eltávolítja az összes sütit, előzményt és tárolt jelszót, ha bezárjuk a privát ablakot. Ha fájlt töltünk le egy weboldalról, az továbbra is a számítógépen marad, bár nem fog megjelenni a Firefox letöltéskezelőjében. Ha hozzáadunk a könyvjelzőkhöz egy oldalt egy privát ablakban, akkor az is megmarad a könyvjelzők listájában.

3. tévhit: A privát böngészés nem jelenít meg előzményeket

Valóság: A privát böngészés, ahogy a címsávba írunk alapértelmezetten megjeleníti a korábban felkeresett oldalakat és könyvjelzőket. Ezeket az URL-eket a Firefox a normál böngészés során mentette. Ha nem akarjuk a javaslatokat látni, akkor a Firefox/Beállítások/Adatvédelem és biztonság menüpont alatt kikapcsolhatjuk ezeket.

4. tévhit: A privát böngészés megvéd minket a billentyűzetnaplózó és más kémprogramoktól

Valóság: A privát böngészés nem véd a számítógépre telepített kártékony programoktól. Ha azt gyanítjuk, hogy a gépen kártevő dolgozik, akkor meg kell tennünk a szükséges lépéseket az eltávolításához.

Forrás: mozilla.org - Kéménczy Kálmán, Meskó Balázs

A novemberi CHIP magazin nyolc oldalon foglalkozik a témával (18-23. oldal). Túl kíváncsi gyártók, veszélyes kiegészítők, problémás böngészőbeállítások – Még ott is megfigyelik, ahol nem is gondolná! Mutatjuk, hogyan védekezhet, hogyan netezhet nyomok és követők nélkül Chrome és Firefox alatt, mobilon is.
Forrás: chip

Kapcsolódó cikkek: