Gondban lehet az Intel a 10 nm-es processzorokkal

Az Intel egyelőre cáfol, de több belső forrásból is úgy tudni, hogy a 10 nm-es processzorokkal sok a gond.

Az Intel eredetileg a Ice Lake architektúrával váltott volna 10 nm-es csí­kszélességre  a jelek szerint azonban annyira nem állnak össze a dolgok, hogy még az sem elképzelhetetlen, hogy az architektúra végül a kukában végzi.

íllí­tólag azzal van gond, hogy az Intel az órajelet nem tudja megfelelően skálázni, í­gy teljesí­tményben nincs (megfelelő) előrelépés a korábbi modellekhez képest. Az Intel egyelőre cáfol, és azt állí­tja, hogy a tervezés és tesztelés halad.

Sőt, a vállalat asztali processzorokat is í­gér, ami azért meglepő, mert eddig szakértők azt valószí­nűsí­tették, hogy a Ice Lake a gondok miatt mobil exkluzí­v lesz. Iparági források szerint a 10 nm-es Ice Lake architektúra legkorábban 2021-ben debütálhat – és a hangsúly ezúttal a feltételes módon van.

Ugyanis az Intel korábban kiszivárgott tervei alapján 2022-ben már 7 nm-es processzorok érkeznének. Egy kicsit meredekebb forgatókönyv szerint í­gy akár az sem elképzelhetetlen, hogy a 10 nm-es lépcső egyszerűen kimarad.

A klasszikus eljárással ugyanis 10 nm az alsó határ, a 7 nm-es chipeknél már EUV technológiát kell használni.

Vagyis az, hogy az Intel szenved a 10 nm-es chipekkel, egyáltalán nem jelenti azt, hogy a 7 nm-es chipekkel is fog.

(Bővebb információk és még több CPU hí­r, teljes CPU- és GPU-kalauz toplistával az október 31-én megjelenő CHIP magazinban.)