Tripla kockázat

A héten három hardveres sérülékenységre bukkantak Intel, AMD és ARM processzorokban

A Spectre támadási mód mindhárom gyártót érinti (az AMD szerint őket csak részben), és rögtön két módon is veszélybe sodorhatja adatainkat. Ellenszere egyelőre nincs, nem kizárt, hogy firmware patch kell majd hozzá, az alaplapokon. Az egyetlen, apró jó hír, hogy a sérülékenységek kihasználása viszonylag nehéz.A Meltdown, úgy tűnik, csak az Intel processzorokat érinti, de egészen a második generációs Core-okig visszamenőleg. A Microsoft már elkészítette rá a foltot Windows 10 alá, a 7/8.1 várhatóan kedden kapja a javítást. A rossz hír, hogy a folt lassíthatja a rendszert, akár 30 százalékkal is.

Kis házi gyorstesztünkben egy i5-3470 PCMark 10 alatt 4630-ról visszaesett 4570-re, ami az eredetileg felvetett 5-30% teljesítményromláshoz képest semmiség, de lehet, hogy csak személyes mázli. Akárhogy is, aki nem a "Soha nem megyek semmilyen oldalra, és különben is" önvédelmi iskola követője, az jobban jár, ha telepíti a frissítést, amint megérkezik.

Ha valaki még annyi kockázatot bevállal, hogy előbb ráküldi a PCMark 8/10 demót, vagy más tesztprogramot a rendszerére, szívesen látjuk az előtte/utána eredményeit!