Az új OLED generáció: Panasonic TX-55EZ950E

A Panasonic sorozatának legkisebb tagja megfizethető házimozi élményt kínál.

Az OLED panelek érdemei vitathatatlanok, különösen a képminőségben, de a sokak számára fontos képernyővastagságban is lényegesen jobbak a hagyományos LCD tévéknél. Ennek a minőségnek és eleganciának azonban egyelőre elég magas az ára. Ezen igyekszik segíteni a TX-55EZ950E.


A Panasonic új OLED tévéinek két sorozata érkezett meg 2017-ben, az EZ1000 és EZ950. A nagyobbik sorozat főként extra erős, térhatású Technics hangszórórendszerében különbözik az EZ950-től, valamint méreteiben: 65 és 77 hüvelykes képátlóval kapható - bár utóbbit Magyarországon egyelőre nem forgalmazzák. Az EZ950 sorozatból ellenben létezik 55 hüvelykes, azaz közel 140 centiméteres képátlójú is, ami lényegesen megfizethetőbb a nagyobb testvéreinél.

OLED képminőség

Aki már látott OLED paneles televíziót, különösen nagyobb áruházakban a tévéfalon, hagyományosabb modellek mellett, az örökre megjegyezhette, mekkora a különbség a két technológia képminőségében - értelemszerűen az OLED javára. Mivel az erre épülő paneleknél nem a háttérvilágítás gondoskodik a fényről, ami átszivároghat, az OLED képernyők feketéje valóban fekete. Annyira, hogy simán összetéveszthető a kikapcsolt állapottal.

Amellett, hogy horrorkedvelők még jobban átélhetik a sötétség szította rémületet, minden mozikedvelő profitálhat a jobban látható feketéktől. A kisgyerekeknek szóló rajzfilmeken kívül mindenütt rábukkanhatunk olyan homályos környezetben játszódó jelenetekre, ahol eddig nem láttuk jól a részleteket az egymásba olvadó szürke foltok miatt. OLED tévén ilyenkor is könnyedén megkülönböztethetjük a szereplőket a háttértől - különösen, ha a film képes kihasználni a panel 4K felbontását -, sőt a háttérben megbúvó egyes tárgyakat is. Még ha ez általában nem is fontos a történet szempontjából, sokkal inkább moziban érezhetjük magunkat tőle.A fényerő pontosabb használata természetesen nem csak a kontrasztarányt növeli végtelenre, de a színek megjelenítésén is rengeteget javít. Ennek megfelelően az EZ950 szintér lefedettsége és színhűsége is közel jár a tökéleteshez. Ennek ellenére a készülék menüjéből megnövelhetjük a kontrasztot és a színek élénkségét is, bár erre nem igazán lesz szükségünk. Sokkal hasznosabbak lehetnek azok az előre tárolt beállítások, amelyek ízlésünkhöz, a megjelenített tartalomhoz és a környezethez igazíthatják a megjelenítést. Ezekből leginkább a THX mozi és THX fényes helység beállításai lehetnek érdekesek, attól függően, mennyire sikerült besötétíteni a szobát - persze a tökéletes élményhez nem árt a megfelelő forrás sem.

Egyértelmű, hogy a legjobb képminőséget 4K felbontású, HDR anyag adja, ám sajnos ez még nem igazán elterjedt (főleg UHD Blu-ray-eken, Netflixen és modern játékkonzolokon találkozhatunk vele). A kisebb felbontással rendelkező videókat ugyan felskálázhatjuk, de ettől nem várhatunk CSI sorozatokban megszokott minőségjavulást, különösen, ha az eredeti képanyag még a full HD minőséget sem éri el. Sokkal látványosabb eredményre számíthatunk a mozgás-elmosással. Maga a technológia eléggé megosztja a felhasználókat, mivel van, aki ki nem állhatja, míg mások el sem tudják képzelni, hogy enélkül nézzenek például akciófilmeket. Utóbbi csoport tagjai hálásak lehetnek a négymagos processzor által kiszámolt extra képkockáknak, amik simábbá teszik a gyors mozgást a filmekben és főleg videójátékokban.

Erőteljes hangzás

Hangminőség és hangerő tekintetében egyértelmű az EZ1000 sorozat előnye: 80 watt összteljesítményű, 14 hangszórós (nyolc mélyközép-, négy közép- és két magassugárzó, valamint két quad passzívsugárzó a mély hangszínek erősítéséhez) soundbarja, amit a Technics közreműködésével fejlesztettek, a legjobb minőséget adja, ami külső hangrendszer nélkül elérhető.Az EZ950-nek sem kell azonban szégyenkeznie saját kategóriájában. Két közép-, két mély- és négy passzív hangsugárzójának összteljesítménye 40W, ami kellően tiszta és erős hangot biztosít nagyobb szobákban is. Ráadásul virtuális térhatású hangzást és beszédkiemelést is beállíthatunk rajta, az éppen nézett tartalomhoz illően.

Megújult operációs rendszer

A cég saját, Home Screen 2.0 operációs rendszere az egyszerűségre és a könnyű használatra épít. Ennek megfelelően könnyen átlátható és navigálható már a gyári beállításokkal is, de természetesen testre is szabhatjuk. A kezdőképernyőn megjelenített elemekből eltávolíthatjuk a nekünk nem tetszőket és hozzáadhatjuk azt, amire gyakran lesz szükségünk. Ha mégis elakadnánk, az eSugó-ban kaphatunk segítséget az egyes műveletekhez. Emellett több felhasználó számára létrehozhatunk kedvencek mappát, a távirányító My App gombjára pedig hozzárendelhetünk egy tetszőleges alkalmazást a tévé rendszeréből, amit onnantól egyetlen gombnyomással elérhetünk.A fő távirányító szintén az egyszerűség jegyében készült. A fogása kellemes és biztos, valamint az összes lényeges funkciót elérhetjük vele anélkül, hogy elvesznénk a gombok tengerében. Amennyiben az okostévé funkciókat gyakrabban használnánk, még jobb szolgálatot tehet a második vezérlő, ami ugyan lényegesen kevesebb gombbal bír, azonban központi eleme egy tapipad, amivel a kurzorműveletek sokkal kényelmesebbek lehetnek. Emellett okostelefonunkra is letölthetjük a Panasonic vezérlőprogramját, amivel irányíthatjuk a rendszert.

Praktikus elegancia

A Panasonic OLED sorozatát a cég Art&Interior („Művészet és Lakberendezés") koncepciója alapján tervezték. A megjelenése egyszerű, ám elegáns, és ami a mindennapi használat során fontos: remekül kiegyensúlyozott. Míg a kijelző felső része az OLED-panelekhez illően ultravékony, az elektronikának, hangszóróknak és csatlakozóknak helyet adó alsó rész vastagabb. Az így alacsonyabbra került súlypontú kijelzőt egy nagyméretű és igen súlyos talp tartja extra stabilan, így nem kell annyira féltenünk a tévét a fiatalabb családtagoktól és kisállatoktól.

A már említett csatlakozókból pedig megkapunk mindent, amire csak szükségünk lehet: négy darab HDMI 2.0, komponens és kompozit bemenetet, analóg és digitális audió csatlakozót. Ezen kívül rendelkezésünkre áll egy USB 3.0 és két USB 2.0 csatlakozó, Ethernet, egy SD kártyaolvasó és két kártya fogadására alkalmas CI+ slot.