Már több mint tízmillió Raspberry-t adtak el világszerte

A cég méltóan ünnepli az óriási számot: kiadtak egy komplett kezdőcsomagot, amely mindet tartalmaz, amire csak szükség lehet.

Az első Raspberry Pi 2012 elején jelent meg, a készítők célja akkor az volt, hogy minél több brit fiatal juthasson hozzá egy szuperolcsó, mini-PC-hez, amelyen elsajátíthatja és vélhetőleg meg is szeretheti a programozást. A terv olyannyira bevált, hogy már az első hónapban százezer példányra érkezett megrendelés és az azóta folyamatosan fejlődő, bankkártya méretű számítógép a mai napig töretlenül népszerű. Nemcsak a diákok, hanem az idősebbek is gyorsan megkedvelték: se szeri, se száma azoknak a hobbi projekteknek, amelyek a mindössze 15 ezer forintért beszerezhető Raspberry-re épülnek.

Az ünnepi kiadás érdekessége, hogy hivatalosan olyan komplett Starter Kit még nem jelent meg, amely egyszerre tartalmazta volna a Raspbery Pi-t és a működéséhez szükséges összes alkatrészt (persze ez korábban cél is volt, hiszen így tudták az árát a lehető legalacsonyabban tartani). Ennyi kereskedelmi siker után viszont már jöhetett a prémiumverzió, amely azért még mindig a legolcsóbb komplett számítógép, a maga 99 fontos árával (39 ezer forint – ez persze itthon valamivel drágább lesz). A Starter Kit tartalma:

– Raspberry Pi 3 Model B és a hozzá való gyári ház
– 8 GB-os SD-kártya, amely tartalmazza az oprendszer telepítőjét
– Egy méter hosszú HDMI kábel
– 2,5A-es gyári töltő, multirégiós kivitelben
– Optikai egér és billentyűzet
– Egy példány az Adventures in Raspberry Pi kiadványból (ez egy 240 oldalas könyv rengeteg információval, tippel, trükkel, angol nyelven természetesen, egyenesen a készítőktől)