Computex? ASUS!

Az utóbbi években a Computex szép lassan az ASUS legnagyobb rendezvénye is lett egyben, és ez idén sem változott.

A tajvani hardvergyártó egyszerű komponensekkel indult, mostanra pedig már szinte mindent gyárt, aminek köze lehet az IT-hez, és évről évre új területek meghódítására törekszik. Ráadásul a cég elnöke, Jonney Shih egy igazi showman, akinél egyetlen termékbemutató sem lehet unalmas (annyira, hogy más cégek sajtóit is széttrollkodja, az Intelnél például alig bírták leküldeni a színpadról). Mindezek eredménye idén az volt, hogy az ASUS gyakorlatilag elfoglalta a Computex „nulladik" napját, két komoly rendezvényt is tartva, egyet az „általános" és egyet a játékosoknak szánt újdonságokról.

Az előbbiek között voltak előre kiszámíthatóak is, így például megérkezett a felső kategóriás ZenBook ultrabook harmadik generációja, a ZenBook 3. A gép abszolút prémium kivitelű, alumínium unibody házba került, tömege 1 kg, vastagsága pedig 12 mm alatti. Mindez pedig nem egy kiherélt konfigurációval jár együtt, mert a csúcsmodellben Core i7-et, 16 GB-nyi RAM-ot és 1 TB SSD-t találunk.
Szintén harmadik generációjához érkezett a Transformer család, amely három tagot kapott, Pro, „sima" és Mini néven. Az első nagyjából a ZenBook 3 hardverét kapta, csak éppen szétszedhető, míg a közönséges Transformer 3-ban Core i5, 8 GB RAM és 512 GB SSD lapul. A két masina között fontos különbség, hogy a Pro változatnál egy, a táblagépes részből kihajtható talp a támasz, míg a sima (és a Mini) esetében a dokkoló hátlapja hajtogatható be.A harmadik hármas a ZenFone 3 lett, ami - meglepetés! - szintén több változatban készül: Deluxe, sima és Ultra modell is lesz belőle. Ezek közül az Ultra tulajdonképpen a phablet (Sony módra), amely 6,8 colos kijelzőt kapott, és a sima változathoz hasonlóan Snapdragon 652 rendszerchip, illetve modelltől függően 3 vagy 4 GB RAM és 32, 64 vagy 128 GB háttértár található benne. A ZenFone 3 Deluxe-ban Snapdragon 820 van, 6 GB RAM, kamerája pedig 16 helyett 23 Mpixeles.A rendezvény végén jött az igazi durranás, ZenBo - az ASUS első robotja. A kütyüt otthonra szánja az ASUS, afféle vendégváró/bébiszitter/általános komornyik módon: a ZenBo megérti az egyszerűbb kéréseket, képes az interneten keresztül információkat gyűjteni a válaszhoz, távirányíthatja az otthoni eszközöket, és így tovább. A robot induló ára 600 dollár lesz, megjelenése viszont igen távoli, 9-12 hónapot is várhatunk még rá.

Ami a Republic of Gamers termékvonalat illeti, ez az almárka egyre fontosabb az ASUS számára, és ezt jól mutatja, hogy egy teljesen különálló, óriási rendezvényt tartottak számára. Ezen bemutatkozott az új csúcs ROG-noteszgép, a vízhűtéses GX800 (a tavalyi GX700 utóda), a ROG tizedik születésnapjára készült Rampage V Edition 10 alaplap, illetve a ROG Station X2 külső „ház" is, amely Thunderbolt 3 csatlakozóval teszi lehetővé akár egy GeForce 1080-as kártya csatlakoztatását egy átlagos (de modern) noteszgéphez.
Kapcsolódó cikkek: