ESET generációváltás

Ugyan az ESET Smart Security 8 pár perc alatt simán frissíthető az új, kilences verzióra, és újonnan telepítése is gyerekjáték, összeszedtünk néhány tudnivalót, ami esetleg nem teljesen egyértelmű, hogy megspóroljunk olvasóinknak némi felesleges idegeskedést.

Előkészületek váltáshoz
A jó hír, hogy a frissítés átemeli minden beállításunkat az új változatba a tűzfalkivételektől a spamszűrő fehér és feketelistájáig. Akik viszonylag optimistán tekintenek a világba, azok már léphetnek is tovább a következő pontra. Akik óvatosabbak, azoknak érdemes lehet elmenteni a beállításokat arra az esetre, ha valamiért visszaváltanának a régebbi verzióra - ami több szempontból sem ajánlott természetesen. A lelki nyugalom elérése ezen a téren azonban könnyű feladat: a Beállítások menüpontnál a képernyő alján ott a „Beállítások importálása és exportálása" sor, amire kattintva megadhatjuk hova mentsük az adatfájlt. Ezt a lehetőséget érdemes fejben tartani teljes Windows újra telepítések idejére is.

Sima telepítés
Akár frissítünk, akár újonnan telepítjük a biztonsági csomagot, mindössze arra kell figyelnünk, hogy az operációs rendszerünknek megfelelő telepítőfájlt másoljuk gépünkre a DVD-ről, vagy töltsük le a www.eset.hu/letoltes/otthoni/ess címről, és indítsuk el. Utóbbi esetben az oldal jelzi is, hogy a 32 vagy 64 bites változatot érdemes választanunk. A telepítés menete nagyjából a szokásos, az egyetlen fontos elem a LiveGrid és a kéretlen alkalmazások (PUP) elleni védelem bekapcsolása, amiből mindkettőt érdemes engedni. (Ezt frissítéskor is felajánlja a telepítő udvariasságból.) A választás természetesen nem végleges, ha valamiért meggondolnánk magunkat, a Beállítások/További beállítások alatt kikapcsolhatók ezek az elemek is.

Első indítás
A telepítő rövid időre leállítja az ESS 8-t, hogy eltávolíthassa. Erre az időre akár le is csatlakozhatunk a netről, de ha éppen nem böngészünk veszélyesebb odalakat, talán kibírjuk azt a 2-3 percet a Windows visszakapcsolódó alap-védelmével. Települése után az ESS 9 első dolga egy újraindítás kérése lesz, ami után már az új védelem kezelőfelülete fogad, és azonnal elindul az adatbázis frissítése, ha megfelelő a licencünk hozzá.
Licenc csere

Az előző verzióban érvényes licenc természetesen aktív marad a frissítés után is. Ha újonnan telepítettük a védelmet, vagy lejárt a kulcs érvényessége, akkor a lapban és a lemezmellékleten szereplő kódot adjuk meg a www.eset.hu/chip oldalon, és várjuk meg a hamarosan érkező levelet. Néhány hónapja némi bonyodalmat okozott a Gmail szűrésében az aktivációs kódot tartalmazó levelek változása. Az új formátumú levelekben már ott a licenckulcs is, ami az ESS 9 használatához szükséges. Amennyiben valaki reflexből csak a szokott felhasználónév/jelszó sort másolta ki, és törölte a levelet, még nincs veszve semmi. A Licenc aktiválása oldalon válasszuk a „Van felhasználónevem és jelszavam, mit tegyek?" hivatkozást, ami egy weboldalra (my.eset.com/convert) vezet, ahol a felhasználónevet és a jelszót megadva megkapjuk a licenckulcsot, és ugyanott vagyunk.