Készülőben az Android M

Az új Android fontos újdonságokat hoz, növeli például a készenléti időt, de a látvány nem lesz gyökeresen új a Lollipophoz képest.

A Google bejelentette az Android következő verzióját, amely egyelőre Android M névre hallgat - a fejlesztés alatt álló verziókat a Google gyakran jelöli csak egy betűvel, a Lollipop ennek megfelelően egy darabig L néven futott. A Nexus 5, Nexus 6 és Nexus 9 készülékekre elérhető béta rengeteg újdonságot tartalmaz, ám ezek nem annyira látványosak, mint amilyen az Android L esetében a kezelőfelület megújítása volt. A Google I/O-n a keresőóriás hat érdekességet emelt ki, a fejlesztések során ezeket a szempontokat, funkciókat helyezték előtérbe.

Az első a jogosultságok jobb szabályozhatósága: amíg most egy program letöltésekor minden általa kért hozzáférést el kell fogadnunk (vagy persze egyiket sem), addig az Android M-ben lehetőség lesz arra, hogy a telepítés során kiválasszuk azokat az erőforrásokat, amelyeket a programra bízunk. Sok app kér például hozzáférést az internethez úgy, hogy a működése ezt igazából nem indokolja.

Szintén a biztonságot érinti, hogy az Android Payben megjelenik az ujjlenyomatolvasó használatának lehetősége - az ilyen védelemmel rendelkező mobiloknál fizetés előtt nemcsak kóddal, hanem az ujjlenyomattal is azonosíthatjuk majd magunkat. A dolog egy API-n keresztül működik majd, amelynek egyenes következménye, hogy akár más szoftverek is élhetnek majd az azonosítás lehetőségével. Hatékonyabb lesz az energia felhasználása is: ha a telefon a mozgásérzékelők adatai alapján úgy véli, hogy senki nem nyomogatja, akkor jelentősen csökkenti majd az elérhető processzorteljesítményt, amivel a remények szerint a készenléti állapotban a mobilok látványosan kevesebb energiát fogyasztanak majd, ami akár a készenléti idő duplázásához is vezethet.