Nem biztonságosak a szelfirudak

Legalábbis a párizsi múzeumok többsége szerint, amik elsősorban nyilván nem a látogatók épsége miatt aggódnak, hanem azért, mert az önmagukkal foglalkozó önjelölt fotósok minden másra fittyet hányva könnyen kárt tehetnek akár a műtárgyakban is.

A versailles-i kastélyban például már most is az a gyakorlat, hogy az őrök szólnak a látogatóknak, és ha minden igaz, pár héten belül a hivatalos szabályzatba is bekerül, hogy tilos megtoldani a karunkat „virtuális lépéssel". Tiltásban gondolkozik a Louvre vezetése is, igaz, a világ egyik leghíresebb múzeumában már most sem lehet tárgyakat túl közel tartani a kiállított szobrokhoz és festményekhez. Egy sor múzeumban annak ellenére próbálkoznak a látogatók a szelfik készítésével, hogy az intézményben egyáltalán nem lehet fotókat készíteni - ebben az esetben egyébként a szelfirúddal való fotózás béna próbálkozás is, hiszen jól láthatóan hívja fel a figyelmet arra, hogy a telefonnal éppen képet szeretne készíteni a tulajdonosa.

A szelfibotokat egyébként számos más helyről is kitiltották már, többek között nem lehet ilyen segédeszközt használni a Wembley-ben sem. A legérdekesebb viszont egy dél-koreai szabály, amely a szelfirudak használatát globálisan tiltja, kivéve, ha annak gyártója a helyi ORTT engedélyével is rendelkezik (hogy a Bluetooth biztosan ne zavarja a rádiókommunikáció más formáit). És ezt érdemes komolyan venni, mert aki illegális terméket használ, akár 4 millió forintnak megfelelő wonra is megbüntethetik.
Forrás: chip